Léčivé účinky klouzků

6. listopad 2013
Rada pro tento den

Biochemické analýzy odhalily v klouzku zrnitém a klouzku obecném 19 různých volných aminokyselin, 28 druhů mastných kyselin, např. kyselinu linoleovou, olejovou a palmitovou, a poměrně vysoký obsah různých organických kyselin.

Jak říká Radomír Socha z České mykologické společnosti, kromě toho bylo zjištěno, že oba tyto druhy klouzků se vyznačují antimikrobiálními, protirakovinovými a také antioxidačními účinky. "Z významných bioaktivních látek s protirakovinovými vlastnostmi z nich byl izolován suillin a několik dalších tetraprenylfenolů příbuzných suillinu, působících u lidí například proti KB buňkám rakoviny nosohltanu a broncho–plicnímu karcinomu."

Co v klouzku najdeme
Účinnou látkou proti některým typům rakoviny je také suillusin, obsažený v klouzku zrnitém, který navíc vykazuje i výraznou antioxidační aktivitu, dosahující až 73% účinnost v porovnání s účinkem známého antioxidantu vitaminu E.
"Také klouzek obecný obsahuje látku s protirakovinovými vlastnostmi, nazvanou suillumid, která potlačuje růst buněk SK–MEL–1 melanomu u lidí. Kromě toho obsahuje tento druh klouzku i další účinné látky, například ergosterol a peroxid ergosterolu, které jsou odpovědné za antioxidační vlastnosti této houby.

K antioxidačním účinkům mohou přispívat i některé polyfenoly, například variegátová kyselina a grevilliny, podílející se na žlutém zabarvení těchto klouzků, jakož i flavonoid kvuercetin. Jak je zřejmé, klouzky jsou pro naše zdraví velmi užitečné, a proto bychom je ve svém houbovém jídelníčku neměli opomínat,“ doporučuje Radomír Socha z České mykologické společnosti.

Další informace najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio