Kvalitních vysavačů je na trhu dost, ale se zvířecími chlupy si poradí jen málokterý

3. listopad 2018

Spotřebitelský časopis dTest tentokrát podrobil testu vysavače, a to sáčkové i bezsáčkové. Podle jakých kritérií si máme vybrat vysavač? Odpovídá vyšší cena také vyšší kvalitě přístroje?

„U vysavačů se už dlouhodobě setkáváme s tím, že i ty v nejnižší cenové kategorii můžou sloužit mnohem lépe než ty v té nejvyšší,“ říká Tomáš Hajman z dTestu s tím, že kvalitní vysavač je možné pořídit už zhruba za dva tisíce korun.

Jak vybírat vysavač?

Pokud žije v domácnosti alergik, je vhodné vybrat vysavač s odpovídajícím filtrem. A větší energii by do výběru přístroje měli vložit také majitelé chlupatých domácích mazlíčků, doporučuje redaktor časopisu dTest.

Jaký vysavač je vhodný pro alergiky?

„V našem testu dopadla většina vysavačů ve filtraci prachů dobře, hodně jich odfiltruje i třeba 99, 97 % prachových částic. Pro alergiky jsou vhodné vysavače, které mají hepafiltr třídy 13.

V testu se totiž často ukazuje, že vysavače mají problémy s vysáváním zvířecích chlupů, a to i ty, které se tváří, že si s nimi hravě poradí. Nejlepší je proto vysavač si vyzkoušet a nedůvěřovat pouze informacím na letáku nebo krabici. Ve specializovaném obchodě by měli mít pro tento požadavek pochopení a vyjít zákazníkovi vstříc.

Sáčkový, nebo bezsáčkový?

Velký rozptyl je také v hlučnosti testovaných vysavačů. Ty nejtišší se pohybovaly v hodnotách kolem 65 dB, což je zhruba hlasitost zapnuté televize nebo frekventované dopravy, ale sousedy by tato úroveň hluku rušit neměla.

Alergie na prach a roztoče (ilustrační foto)

Zákazníci někdy při nákupu váhají, zda zvolit sáčkový nebo bezsáčkový vysavač. Pokud jde o kvalitu vysávání, jsou oba typy srovnatelné. Hlavní nevýhodou bezsáčkových vysavačů je podle Tomáše Hajmana obtížnější údržba.

„Prachové nádoby jsou plné ostrých hran a zákoutí, která nelze dobře vyčistit. Dobrou známku za čištění v kategorii bezsáčkových vysavačů nedostal v letošním testu ani jeden,“ konstatuje redaktor časopisu dTest.

Výsledky testu

Mezi sáčkovými vysavači se na prvním místě umístil vysavač značky Elektrolux, model EUO 9 Green Ultra van, který nejen dobře vysával, ale byl také velmi tichý. Jeho cena se pohybuje kolem šesti tisíc korun.

Zhruba o dvě třetiny levnější, ale také velmi kvalitní, jsou podle výsledků testu i vysavače Philips Power Go FC823/09 a vysavač Domo DO7276S.

autoři: Jiří Holoubek , and
Spustit audio

Související