Jak vybrat nový vysavač?

7. květen 2013
Rada pro tento den

Důležitý je především dostatečný sací výkon. Ten kupodivu nezávisí automaticky na příkonu vysavače.

Sací výkon
Na hubici vysavače se obvykle pohybuje od 200 do 400 W, ale pozor, vysavač se sacím výkonem 300 W může mít příkon 1000 W ale také 2000 W. A aby to bylo ještě složitější, vysoký sací výkon ještě nezaručuje, že prach, vlasy, zvířecí chlupy a ostatní nečistoty vysavačem dostaneme skutečně odevšad.

O sacím výkonu totiž rozhoduje konstrukční řešení hubice vysavače
Nedostatky v tomto směru se projeví především při vysávání koberců, zvláště pokud máme doma nějakého chlupatého mazlíčka. Je proto vhodné, aby vysavač měl v příslušenství malý turbokartáč, který si poradí s čištěním míst srstí obzvlášť zaneřáděných.

Vysavač

Hodí se i další nástavce?
Podobně je to s hubicemi na vysávání tvrdých podlah označenými jako parketové, které dnes dostanete prakticky ke každému vysavači. Tuto hubici můžete s klidem odložit do skříně, zpravidla s ní nepořídíte lépe než s univerzální hubicí po přepnutí na režim vysávání tvrdých podlah. V mnoha případech speciální parketová hubice vysává dokonce hůře.

HEPA filtr
Téměř standardem i u nejlevnějších modelů se stal drahý výfukový HEPA filtr. Má to však jeden háček: HEPA filtr je sice účinný a odfiltruje i velmi malé částice prachu, ale jeho účinek je k ničemu, když prach z vysavače vylétá jinudy. Navíc při vysávání víříme prach pohybem hubice, posunem vysavače, svými kroky i prouděním vzduchu z výfuku. Při úklidu bychom tedy měli otevřít okna, aby proudění vzduchu část jemného prachu vyneslo ven.

Vysavač

Sáčkové vysavače
V tomto směru jsou pak nevhodné vysavače používající prachovou nádobu místo sáčku. U sáčkových vysavačů je vhodné, aby byl sáček uzavíratelný, jinak se vysátý prach do domácnosti může vrátit, navíc v koncentrované podobě.

Celý text najdete v květnovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.