Které pivo je nejlepší? Dobrý sládek se pozná podle desítky, říká sládek Tomáš Vodochodský
Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. A to je určitě v Kostelci nad Černými lesy, kde v místním pivovaru vaří „tekutý chléb“ sládek Tomáš Vodochodský. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.
Když byl mladý, nevěděl, co bude dělat. A dnes nelituje, že šel v otcových stopách. „V dětství jsme se s bratrem proháněli mezi pytli s ječmenem. Stěhovali jsme se podle toho, kde tatínek pracoval,“ vzpomíná. Jako mladí prý s bratrem ochutnávali zbytky piva z mejdanů. „Jsme odkojení pivní pěnou," směje se.
Které pivo je nejlepší?
„Klasik praví: To, které vypiju a chci si dát další,“ odpovídá na otázku. „Když chci degustovat, začínám desítkou. A dobrý sládek se pozná podle desítky. Stejně tak, jako se pozná dobrý řezník podle špekáčku,“ prohlašuje sládek Tomáš Vodochodský.
Jaký historický skvost vlastní? Trpí nemocí z povolání? Jak je to s rozlišováním chutí? A je doba opravdu nakloněná malým pivovarům?
Související
-
Je lepší pivo ze skla, nebo z plechu? Jak dlouho vám doma vydrží? Odpovídají zkušení sládci
Skladování piva rozhoduje o kvalitě piva, shodují se sládci z křivoklátského minipivovaru Matuška. Stejně jako na tom, že uvařit si pivo doma není zas taková věda.
-
Češi jsou jako sládkové vynikající, chválí své kolegy držitel medaile za pivo
V roce 2000 vyhrál Ladislav Veselý v Japonsku bronzovou medaili v soutěži minipivovarů. „Možná je to jediná medaile v Čechách,“ říká skromně.
-
Pilsner Urquell: Pivo, které vzniklo náhodou, inspirovalo celý svět
Za vznikem legendárního moku stojí několik nepovedených várek a bavorský sládek, který možná udělal chybu. Václav II. udělil plzeňským měšťanům právo várečné roku 1295.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.