Kováře Remingtona proslavily zbraně. Vyráběl ale i psací stroje a kulmy na vlasy

Zbraně jeho jméno rozšířily po celém světě a provázely ho celý život, ale nevyráběl pouze je – mluvíme o Eliphaletovi Remingtonovi. Těžko říct, jestli si Remington už jako malý kluk rád hrával na vojáky a improvizovanou pistolkou pálil po svých protivnících. Jisté ale je, že když vyrostl, tak svou klukovskou zálibu proměnil v živobytí.

Připravili: Jan Kovařík, Světlana Lavičková
Dramaturgie: Magdalena Šorelová
Zvukový mistr: Tomáš Gsölhofer
Zvukový design: Jiří Litoš
Režie: Jitka Škápíková

Eliphalet Remington se narodil se 28. října 1793 v Suffieldu ve státě Connecticut. Jeho rodiče do Ameriky připluli z anglického Yorkshiru. Otec, taktéž Eliphalet, se nejdřív živil farmařením a v roce 1800 si otevřel kovářskou dílnu. Mladý Eliphalet byl tátovi k ruce. A byl velmi obratný. Ve třiadvaceti letech zdokonalil křesadlový zámek u ručnice a zjednodušil používání zbraně. Následně se přihlásil na závody ve střelbě a s vlastnoručně vyrobenou mušketou si vystřílel druhou cenu. Objednávky na jeho výrobek se začaly jen hrnout. Z mladého kováře se velmi rychle stal zdatný puškař a vynálezce. Remington jednoduše propadl zbraním tělem i duší. 

Čtěte také

Zbraně doplnily šicí a psací stroje

Netrvalo dlouho a zbraně od Remingtona se rozšířily po celé Nové Anglii. Firma Remington Small Arms se úspěšně rozrostla a stala se jedním z nejslavnějších výrobců střelných zbraní vůbec. Po skončení občanské války domácí odbyt značně poklesl a bylo třeba se zamyslet se nad tím, co dál. Rodině Remingtonů bylo jasné, že bude potřeba rozšířit sortiment. Z kvalitní oceli tak začalo vznikat i další zboží: zemědělské nářadí, jízdní kola… A pak přišel převratný nápad: šicí stroje. V roce 1873 se Remingtonovi vrhli na další horkou novinku. Psací stroj.

Firma se rozdělila 

Logo

Protože se firmě Remington dařilo jak na poli zbrojním, tak v oblasti psacích strojů a dalších kancelářských potřeb, její zástupci se rozhodli sortiment rozdělit. Tak vznikla společnost Remington Arms, která nadále vyráběla zbraně. Pro oblast výroby psacích strojů vytvořili společnost Remington firmu Typewriter Company. Ta se v roce 1927 přetransformovala v Remington Rand a stala se vládnoucím gigantem v oblasti kancelářského vybavení pro firmy i jednotlivce. Vyráběla třeba také počítačky či pořadače na spisy.

Jako součást historie 

Remingtonovi se stali součástí historie. A jejich dům v New Yorku, známý pod názvem „Remington House“, se zapsal do Národního registru historických památek.

 

Jak přečkala firma 2. světovou válku? Jaký byl soukromý život pana Remingtona? Nezapomněl náhodou ve své výrobě na ženy? Jak si vede firma dnes?

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio