Konflikt je sexy. Za předpokladu, že hledáme s protistranou řešení, říká profesionální vyjednavač

13. září 2024

Každý konflikt začíná bojem o to, kdo má pravdu. Často se ale stává, že se lidé stanou na konfliktu závislými. „Mým úkolem je dostat je zpátky dolů a přimět je pracovat na řešení,“ popisuje práci profesionálního vyjednavače Radim Pařík. Jak se dostat ze slepé uličky a dohodnout se s protistranou? Proč nás ovládají emoce? A proč je důležité přistupovat ke konfliktu vědomě?

Lidé se potýkají s nejrůznějšími problémy, ať už jsou to osobní konflikty, konflikty v práci nebo byznysové konflikty. Radim Pařík vstupuje do situace, která už je beznadějná.

Čtěte také

„Lidé jsou ve slepé uličce. Podařilo se jim už tak razantně poškodit vztahy, že si vůbec nedůvěřují. Já jim to celé pomáhám dát dohromady, znovu vybudovat důvěru a dohodnout se. Učím je, že vyjednáváme proto, abychom se dohodli. Máme sice rozdílný pohled na věc, ale díky tomu, že spolu vedeme dialog, umíme najít řešení, které je mnohem lepší než to, které bychom vymysleli sami,“ popisuje mnohdy bolestnou cestu Radim Pařík, který vyjednávací metody FBI studoval na Harvardu.

Nejtěžší na vyjednávání s protistranou je podle odborníka nenechat se vtáhnout do emocionálního tunelu. „Proto u složitých vyjednávání vyjednáváme v týmu. Lidé jsou ryze emocionální a rozhodují se na základě emocí. Takže i mně se stává, že mi člověk na druhé straně začne být sympatický, a mám mnohem větší tendenci mu vycházet vstříc. Stejně tak to funguje i naopak, kdy mě dotyčný štve a začnu vysílat negativní emoce.“

Negativní emoce ale likvidují nejenom vztahy v byznysu, ale i v rodině. „Emoce neumíme ventilovat. Proto vždycky doporučuju, pokud se cítíme s člověkem špatně, dát si přestávku, opustit místnost, vyvětrat se, napít se, prostě dělat něco, co nás zklidní a co nepovede k eskalaci konfliktu. Ne nadarmo naši předkové říkali, že bychom nikdy neměli chodit spát rozhádaní...,“ dodává v Blízkých setkáních Radim Pařík.

autoři: Tereza Kostková , opa
Spustit audio

Související