Emoce z toho představení tryskají, zve na Láskyplné večery spisovatelka Barbara Nesvadbová

16. září 2024

Láskyplné večery. To je název představení v pražské Viole, kde čte své texty a šansony Lenky Nové. „Pokaždé mám šílenou trému,“ přiznává spisovatelka. Umí psát poezii? Jak se dostala k psaní? Co jí o hraní řekla Dagmar Havlová? Čemu se věnovala jako novinářka? Proč se dřív bála vyjadřovat otevřeně své názory? Koho a jak podporuje nadační fond Be Charity?

Spisovatelka Bára Nesvadbová, šansoniérka Lenka Nová a klavírista Ivo Kahánek jsou protagonisty Láskyplných večerů. „Je to kompilát Lenčiných šansonů a mých povídek. Vzniklo tak literárně-hudební pásmo, ve kterém se prolínají témata mateřství, ženství, rozchodů, zklamání a smrti. Emoce z toho představení tryskají. Lidé pláčou, smějí se, objímají a píšou nám krásné věci,“ popisuje autorka.

Barbara Nesvadbová

„Publikum je živý organismus. Je složené z mnoha bytostí, které se najednou stmelí a dá se s nimi komunikovat jako s celkem. Netušila jsem, že komunikace s větší skupinou lidí je zcela jiná, než s individuální bytostí nebo malou skupinou. Je to zvláštní,“ zamýšlí se spisovatelka Barbara Nesvadbová v Blízkých setkáních.

Barbara Nesvadbová
autoři: Tereza Kostková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.