Nikdy nepíšu s tím, co si čtenáři pomyslí. Jsem ale extrémně pokorná, tvrdí Bára Nesvadbová

24. červenec 2020

„Psaní knih je moje velká láska. Jsou to strašné emoce,“ přiznává v Blízkých setkáních Aleši Cibulkovi. Při korektuře poslední knížky Iluze jí dokonce tekly slzy.

„Moje knihy si žijí svým vlastním životem. Mě napadne příběh, ale ty postavy si stejně nakonec žijí po svém. Nějak mi utečou. U poslední knížky jsem dokonce plánovala, že dobře skončí, ale nevyšlo to,“ vypráví Nesvadbová.

„Pak jsem plakala při korektuře a dcera říkala: Maminko, tak tam napiš happy end, takhle se zbytečně trápíš,“ usmívá se spisovatelka. „Psaní je prostě tajemná činnost.“

Některé značky jsou předražené

Léta pracovala jako šéfredaktorka módního magazínu. „Jsem přesvědčená, že móda je druhem umění. Lidé se často oblékají podle toho, jací jsou. I uniformy o nás něco vypovídají. Jsou to signály, které vysíláme pro okolí,“ vysvětluje Bára Nesvadbová.

„Člověk by si měl najít svůj vlastní styl a toho se držet. Módní trendy brát jen jako inspirující věc. Navíc je spousta značek, které jsou přeceňované a zbytečně předražené. Když si pomyslím, kolik bych toho mohla pořídit za ty peníze u nás v nadaci, kolik dětí rozchodit, dělá se mi reálně zle.“

Co pro ní znamenají zvířata a kolik jich doma má? Proč má na oblečení vytištěné svoje fejetony? A jaký má vztah s dcerou Bibi?

autoři: Aleš Cibulka , mis

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.