Komentátor Černý: Polská opozice se ve volbách dočkala. Body získala i díky rekordní účasti voličů

17. říjen 2023

V Polsku skončily parlamentní volby, provázela je rekordní účast voličů. „Dosavadní opozice by měla získat bezpečnou většinu,“ odhadl další politický vývoj zahraničněpolitický komentátor Adam Černý. Poslechněte si i další komentáře: možné scénáře dalšího vývoje v Izraeli i osud Arménů v Náhorním Karabachu. Moderuje Zita Senková. 

Volby do Sejmu, dolní komory polského parlamentu, vyhrála vládnoucí národně-konzervativní strana Právo a spravedlnost, druhá je s odstupem zhruba pěti procentních bodů Občanská koalice.

Čtěte také

Z výsledků by podle zahraničněpolitického komentátora Adama Černého měla těžit proevropská opozice a měla by získat bezpečnou většinu křesel. 

„Jen nevíme, kdy se tak stane,“ zmínil Černý na Dvojce. Otázkou podle něj zůstává, do jaké míry se strana Právo a spravedlnost s vůdcem Jaroslawem Kaczynskim bude bránit předání moci. 

Nakolik to bude protahovat v naději, že přetáhne na svou stranu někoho z dosavadní opozice, uvedl a dodal, že nyní se dají očekávat obstrukce. 

Opozice, která dvě volební období čekala na příležitost, se nyní dočkala, komentoval Černý výsledky polských parlamentních voleb. Výsledky podle něj ovlivnila rekordní volební účast. Hlasovat přišlo přibližně 74 procent oprávněných voličů, nejvíce od pádu komunismu. 

To znamená, že lidé se o volby zajímali, přišli v nebývalé míře a chtěli rozhodnout, vysvětlil komentátor Černý. Pokud novou vládu vytvoří současná opozice Občanská koalice, dá se podle něj očekávat, že premiérem bude Donald Tusk.

Úspěch v neférových volbách 

Ukázalo se, že je možné uspět i ve volbách, které nebyly úplně férové, poukázal Černý na průběh volební kampaně. Podle Černého se během předvolebních debat dalo vypozorovat, jak vládní propaganda využívá nástrojů státní televize a návodných otázek během rozhovorů. 

Podařilo se i v této nepříznivé atmosféře mobilizovat voliče, kteří rozhodli takto. Myslím, že je to jedno z velkých poučení těchto voleb, řekl v pořadu Jak to vidí…

Právo a spravedlnost, které v Polsku vládne v posledních osmi letech, má 35,67 procenta hlasů, Občanská koalice 30,46 procenta.

Přes 14,4 procenta voličů podpořilo středovou Třetí cestu, čtvrté místo obsadila Lewice s 8,55 procenta hlasů. Do parlamentu vejde ještě ultrapravicová Konfederace, která má 7,14 procenta hlasů.

Spustit audio

Související