Když se malé děti začnou učit cizí jazyk, tak ani neví, že je cizí, ujišťuje učitel Broňa Sobotka

22. listopad 2022

Je nadšeným učitelem angličtiny z Brna. „Angličtina se stává globálním jazykem a já mám radost, že celý svět je najednou jedna vesnice a můžeme spolu sdílet naše radosti a starosti.“ Co je čengliš? Je žák, kterého nikdy anglicky nenaučil? Co je Broňův pivní test? Přizpůsobuje metodiku žákům? Je lepším učitelem rodilý mluvčí? Co je nejlepší pro věčné začátečníky? Jsou vtipné doslovné překlady?

Čím dřív se člověk začne učit cizí jazyk, tím líp. „Malé děti se nestresují z toho, že nerozumí. Roční dítě nerozumí ani když na něj mluvíte česky. Ve chvíli, kdy se začne učit cizí jazyk, tak vlastně ani neví, že je cizí. Pro ně je to všechno nové, stejně jako čeština.“

Ale v žádném věku prý není pozdě. „Říct si, že je na to člověk starý, je skvělá výmluva, ale není to překážka. To je jeden z mýtů a mě baví je bořit. Jsou lidi, kteří se naučili anglicky v sedmdesáti, v osmdesáti,“ ujišťuje Broňa Sobotka.

Do angličtiny se zamiloval, když kdysi pracoval v krachující fabrice. „Říkal jsem si, že nemám práci, ale mám čas, tak bych se mohl něco naučit. Třeba angličtinu. Našel jsem starou knihu Angličtina pro jazykové školy a najednou z toho byla velká láska,“ popisuje pedagog svoje začátky.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.