Když přestanete kouřit, váš zdravotní stav se dramaticky zlepší už za pouhý měsíc

27. říjen 2020

Kdyby všichni kuřáci ihned přestali kouřit, bylo by to nejúčinnější opatření proti koronaviru, říká v Blízkých setkáních internista Michal Vrablík.

„Zanechání kouření má rychlý a okamžitý účinek na zdraví,“ připomíná internista Michal Vrablík. Poukazuje však na to, že to není jednoduché, protože kouření je těžká závislost. Proto vznikla iniciativa Daruj lůžko, která může pomoci kuřákům s odvykáním a zároveň uvolní kapacitu lůžek v nemocnicích.

Už po měsíci nekouření pomůžete srdci a cévám

„Pokud kuřák přestane kouřit, tak do měsíce se sníží pravděpodobnost, že bude muset být hospitalizovaný s plicní nebo oběhovou nemocí související s kouřením,“ vysvětluje lékař v rozhovoru s Terezou Kostkovou.

S nadsázkou říká, že kdyby všichni kuřáci přestali ihned kouřit, bylo by to nejúčinnější opatření proti koronaviru. 

Pohyb je dobrý ventil proti stresu 

Dalším nepřítelem našeho zdraví je psychický stres. Je jedním z nejsilnějších rizikových faktorů pro srdečně-cévní onemocnění. „V ordinacích s tím neumíme jednoduše zatočit,“ přiznává Vrablík. K akutnímu stresu a rychlé stresové reakci jsme uzpůsobeni. Už od prehistorie jsme měli hormonální systémy, které nám umožnily okamžitě vypnout veškeré síly a uniknout nějakému nebezpečí.

„A potom je nezdravý stres, před kterým nemůžeme utéct,“ vysvětluje lékař, věnující se preventivní kardiologii. Připomíná, že účinným prostředkem proti dlouhodobému stresu je pohyb. „Doporučuje se nejen proto, abychom zvýšili trénink a kapacitu srdce a cév, ale i proto, abychom si upravili míru psychické pohody,“ doplňuje.  

Existuje hodný a zlý stres? A jak působí na naše srdce a cévy? Jak může pomoci v koronavirové epidemii iniciativa Daruj lůžko?

autoři: Tereza Kostková , juk
Spustit audio

Související