Je spánek do půlnoci kvalitnější? A kdy se objevují sny? Odpovídá odborník na poruchy spánku

11. srpen 2020

Na spánek se snažím myslet co nejméně, podotkl při příchodu do studia profesor Karel Šonka z Centra pro poruchy bdění a spánku. Platí, že je spánek do půlnoci kvalitnější?

„Na začátku spánku jsou hlubší stadia, která jsou pro mozek důležitá. Ale pokud je někdo zvyklý chodit spát o půlnoci, tak ten kvalitní spánek bude mít do dvou nebo do půl třetí,“ vysvětluje Karel Šonka, vedoucí Centra pro poruchy spánku a bdění.

„Spánek navozují centra v mozku vyplavováním hormonu melatoninu. To je pro tělo signálem, že je optimální doba na spaní,“ vysvětluje host moderátora Aleše Cibulky. Jak je to s nespavostí? 

Nespavost zažije až 30 procent lidí

MUDr. Karel Šonka, Centrum pro poruchy bdění a spánku

„Epizodu nespavosti zažije během života až 30 % populace. Druhou nejčastější poruchou je spánková apnoe, což je přerušování pravidelného dechu. V některých populacích to má až 20 % dospělých mužů.“ Sny se objevují na konci spánku. 

„Naše informovanost o snech je relativně malá. Často se objevují témata, která odráží, co člověk dělal. Pak jsou sny, které v sobě mají emoci, zážitek, bývají více či méně nepříjemné. Člověk si je pamatuje omezeně, ale ví, že se mu zdálo něco nepříjemného.“

Co dělat, aby se nám dobře usínalo? Dá se tzv. dospat? Co říká na chytré hodinky, které měří spánek? Je zdravý šlofíček po obědě? A kolik procent dětí je náměsíčných?

autoři: Aleš Cibulka , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.