Podle Cyrila Höschla nás roušky naučí lépe číst v očích

14. říjen 2020

„Teď, když všichni nosíme roušky, tak nám to dělá větší problém, než lidem z Asie, kteří je nosili vždycky,“ konstatuje v Blízkých setkáních známý psychiatr.

„Oni tu pusu tak moc nepostrádali, protože emoci čtou hlavně v očích. Kdežto my si uvědomujeme, že hodně čteme v puse a oči se teprve učíme. Možná, že ta naše roušková zkušenost tenhle poměr změní a naučí nás víc na ty oči,“ soudí Cyril Höschl.

O profesionální deformaci

Snaží se na lidech nevidět jejich problémy. „Kazil bych si skutečnost. Kdybychom si přátele a lidi kolem sebe změnili v zástup pacientů, tak bychom se nesmírně ochudili,“ myslí si psychiatr a popisuje případ svého kamaráda zubaře, který si v restauraci už není schopen dát jazyk. „A to nemluvím o gynekolozích,“ usmívá se.

„Každá profese udělá dobře, když se trochu ohraničí vůči světu a nekazí si to tím, že by proměňovala normální život v patologii,“ dodává.

„Mně je jedno, když je někdo psychopat nebo má trochu demence, když je milý a mám ho rád. Proč bych ho nálepkoval a zbavoval se osobního kouzla tím, že si ho budu zařazovat do nějakých škatulek,“ uzavírá Cyril Höschl.

Je starší generace odolnější vůči nepřízni osudu? Co potřebuje starší generace teď? Ohrožuje nás samota? Co si představit pod pojmem endokrinologie?

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související