Když jsem šel na JAMU, nevěděl jsem, co je muzikál, vzpomíná Roman Vojtek

8. říjen 2020

Na JAMU do Brna jsem doprovázel kamarádku. Všiml si mě tam jeden profesor a dal mi vizitku, jestli bych to nechtěl za rok zkusit, přiblížil své muzikálové začátky Roman Vojtek.

„Šel jsem na činohru. Tam mi řekli, že se dobře hýbu a zpívám, jestli bych nechtěl zkusit muzikálové herectví. Na přijímačky jsem šel druhý den bez přípravy. Protože jsem neměl připravenou žádnou árii, zpíval jsem valašskou píseň Ej ovce moje ovce…“ Co se týče monologu, na koleji u kamarádky měli jen My Fair Lady, tak hrál Lízu Doolittlovou.

Komise se mého Saddáma asi lekla

Tereza Kostková a Roman Vojtek

Pak řekli, ať si představím, že komise jsou vojáci a já Saddám Husajn. Tak jsem se rozohnil, že jsem na někoho vylil vodu. Byl to děkan. Asi se mě báli a poslali mě do druhého kola. Na to už jsem se připravil a začal poznávat, co je muzikál. Do té doby jsem byl v divadle jen jednou s učilištěm.“

Jaký je podle Romana Vojtka dnešní muzikál? „Dobrý i špatný. Někdy je na oblastech kvalitnější než v Praze, protože nesází na známé tváře z televizních obrazovek,“ myslí si.

„Jsem rád, že jsem nešel do světa muzikálu bez průpravy na škole,“ dodává Roman Vojtek. Tu nakonec nedodělal. „Hned jsem šel do muzikálového divadla v Brně. Napsal jsem i diplomovou práci a obhájil jsem ji. Státnice jsem si odložil, ale v létě bylo venku hezky...“

Proč jako velký čtenář nepřečetl žádný román? Jaké zajímavé zvuky umí napodobit? Proč ho vyřadili z mateřské školky?

autoři: Tereza Kostková , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.