Kdyby si lidé víc povídali, tak kouč nemá co jíst, je přesvědčená Olga Šípková

7. srpen 2019

Je mistryní světa v aerobiku. Je to podle ní už dávná historie. Jakou cenu za svůj hektický život před několika lety zaplatila? Prozradila v Blízkých setkáních.

Olga Šípková stále cvičí. „I když jsem v televizi a baví mě to, tak se ráda převléknu do tepláků a udělám si s ženskými krásnou cvičební hodinku. Mám veřejné lekce, kdokoliv si může přijít zacvičit.“ Na aerobik se vrhla hned po mateřské. „Na vysoké škole jsem ve dvaceti přišla do jiného stavu, a pak skočila hned do nového sportovního odvětví, které mi jako učitelce sportovní výchovy a biologie změnilo život,“ vzpomínala v rozhovoru s Alešem Cibulkou.

Jsem ráda, že přišel pád

Olga Šípková a moderátor Aleš Cibulka

Moderátor Aleš Cibulka a psychiatr Radkin Honzák napsali knihu o syndromu vyhoření. Olga Šípková je jednou z těch, kteří do ní přispěli svým příběhem. „Stane se to mnoha lidem. Jedeš ve velkém stereotypu, je o tebe zájem, musíš vydělávat na hypotéku. Najednou tě zastaví nějaký signál těla, ale to už je skoro pozdě.“

Syndrom vyhoření spojený se sociální fóbií postihl Olgu Šípkovou před zhruba dvanácti lety. „Dnes jsem ráda, že ten pád přišel. Začala jsem na sobě pracovat. Přestala si tolik brát hodnocení vnějšího světa, přestala jsem i já hodnotit, začala víc komunikovat s dalšími lidmi. Najednou zjistíš, že nejsi sám.“ Olga Šípková získala akreditaci profesionálního kouče. „Dobrý kouč nemá radit, ale klást otázky, aby člověk přišel sám na to, proč má problém. Kdyby si lidé povídali, tak psycholog ani kouč nemá co jíst.“

Jaký vztah má ke svým dětem? Jak prožívá léto? V kolik ráno vstává? Více uslyšíte ze záznamu.

autoři: Aleš Cibulka , zk

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.