Kdy máme nárok na právní služby zdarma? Nebojte se říct si o pomoc, vyzývá Jan Tuna

25. říjen 2018

Někteří lidé v těžké životní situaci nemají na to, aby si najmuli právníka. Pořad A DOST internetové televize Stream.cz radí využít pomoc bezplatného právníka.

„Jde o advokáty v civilním řízení – když se soudíte třeba o nějakou dlužnou částku, potřebujete se rozvést nebo řešíte opatrovnické spory o děti,“ upřesňuje Kristýna Fuchsová, právnička z neziskové organizace Drom, a zdůrazňuje, že něco jiného jsou takzvaní advokáti ex offo přidělovaní obviněným v trestním soudním řízení.

Kdy máme nárok na právní služby zdarma?

1/ Právní služby musí být využity k ochraně zájmů klienta v situaci, kdy je není schopen hájit sám (většinou v právně složitých sporech).

2/ Klient musí splňovat podmínky pro osvobození od soudních poplatků. To znamená, že není schopen si právní služby hradit sám. Kdy taková situace nastává, rozhoduje soud.

K čemu soud přihlíží?

„Tato služba je určena pro studenty, seniory, maminky na mateřské dovolené, zkrátka lidi, kteří nemají buďto žádné, nebo jen velmi nízké příjmy. Není daná žádná přesná finanční hranice, soud rozhoduje vždycky individuálně,“ říká Jan Tuna, moderátor, scénárista a dramaturg televize Stream.cz.

Jan Tuna radí: „Pokud se vám děje nějaké bezpráví, nejste na to sami.“

Soud přitom zohledňuje nejen výši příjmů, ale konkrétní životní situaci daného člověka – nemoc, vyživovací povinnost, vysoké náklady na léky a tak podobně. Současně také přihlíží k charakteru toho konkrétního soudního řízení. „Pokud by šlo například zjevně o neúspěšnou žalobu, soud právníka nepřidělí,“ upozorňuje Kristýna Fuchsová.

Řekněte si o pomoc

Proto je potřeba, aby byla žádost o přidělení bezplatného právníka přesvědčivě odůvodněna. Žádost může vyplnit klient sám, nebo například s pomocí některé z neziskových organizací, které se tomu věnují. Například Drom, pro který Kristýna Fuchsová pracuje, uspěje podle jejích slov s 80 až 90 procenty takto podaných žádostí.

A není potřeba se podle ní obávat ani toho, že by právník, kterého soud bezplatně klientovi přidělí, byl méně zkušený nebo fundovaný než běžný právní zástupce.  „Zatím jsme s většinou z nich byli velmi spokojeni,“ ubezpečuje Kristýna Fuchsová.

Nikdy není tak zle, abychom se dostali do úplné beznaděje. Žijeme ve státě, kde i pro lidi, kteří nemají peníze, existuje pomoc a žádná situace není bezvýchodná. Pokud se vám děje nějaké bezpráví, nejste na to sami. Obraťte se na nějakou neziskovou nebo příspěvkovou organizaci, která vám pomůže.
Jan Tuna

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Související