Každý Ital má svého zpovědníka. Vládu ale drží italské matky. Omeletky s Halinou Pawlowskou

23. leden 2022

Lidská fantazie a touha jsou bezbřehé. A proto se dnes v Omeletkách bude cestovat, covidu navzdory, až do prosluněného Říma.  

Halina Pawlowská totiž dostala od své kamarádky pozvání, aby s ní na své narozeniny odjela do Říma na prodloužený víkend.

Sice je to až za dva měsíce, ale už teď jsem Římem posedlá. Naposledy jsem tam byla, když jsem měla nohu v sádře. Bylo neveselo a truchlivo a lilo jako z konve. Proto doufám, že si tentokrát Řím, dají-li okolnosti, užiju výrazně více. Už teď ale oprašuju své vzpomínky.

Hříšné město

Režisér Federico Fellini v jednom svém filmu pojal Řím jako město žen. Řekl, že ho vždycky nesmírně vzrušoval pohyb ženských boků při chůzi a že mu od dětství právě tento pohyb připomínal zvony, které se komíhají proto, že nastal čas, aby se šlo ke zpovědi.

Čtěte také

Ne náhodou také Řím viděl jako temné město. Temné jako žena, temné jako katolická víra, temné tím, že vám dává pravidla, která vás baví okamžitě neposlouchat. A to je ten pravý motor. Hřích, odpuštění, rozhřešení, hřích.

Ne nadarmo má proto každý Ital svého zpovědníka. „Na zpověď u bratra Františka, kterého jsem měla čest v Římě potkat, tenkrát čekala dlouhá fronta žen. Bratr František každé ženě pozorně naslouchal, a když se dozvěděl, že jedna z cizinek nebyla u zpovědi tři roky, zhrozil se a okamžitě ji poslal do jiného kostela, kde všichni umí všechny jazyky světa. Před kostelem visí červené lucerničky, které zřejmě mají oznámit, že jste právě dorazili do záchranné služby první Boží pomoci.

Vláda matek

Mnohem důležitější než zpovědníci jsou ale bezpochyby italské matky. Každý Říman má proto neustále v ruce mobilní telefon. Neslouží mu ale k byznysu nebo k domluvení schůzky s milenkou, má jej proto, aby mohl informovat svoji matku o tom, kde právě je, co hodlá dělat a kdy přijde na oběd.

Každý Říman je pro svou matku věčně neposlušným nádherným chlapečkem a kvality každé dívky se určují pouze tím, jaká z ní v budoucnosti vyroste matka.

V Omeletkách ještě zazní povídka posluchačky Nataši Richterové Kompas. A dozvíte se recept na italské marinované kuřecí paličky.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související