Londýnské taxíky mají mít v kufru otýpku sena. Omeletky Haliny Pawlowské

16. říjen 2021

Omeletky dnes budou naplněné vzpomínkami na Londýn. Divíte se proč? Vyvolala je kamarádka a vydavatelka Haliny Pawlowské, u které jí vyjde knížka s názvem Milý Bene.

Má kamarádka byla v Londýně, protože jí tam promovala dcera. Řekla mi, že v době postcovidové a postbrexitové na ni Londýn působil smutně, špinavě a lehce nebezpečně. A mě to zamrzelo. Vybavila se mi řada vzpomínek. Třeba jak jsem v Londýně natáčela cestopis pro Českou televizi, jak jsem si tam koupila šaty...  Mě na Londýně nejvíc uchvátilo, že jsou v něm všechny výdobytky civilizace a zároveň spousta toho, co připomíná staré zlaté časy.

Každý den skoro 700 schodů

Jako správná turistka jsem vyrazila k Big Benu. Bije každou celou hodinu a jeho hlas je znělkou BBC. Nad ciferníkem je lampa, která svítí vždy, když zasedá parlament. Prý ji dvakrát denně kontrolují a musí vystoupat pokaždé 334 schodů.

Parlamentní stráž ve Westminsterském paláci pak každého 5. listopadu sestoupí do sklepa a kontroluje, jestli tam není bomba se střelným prachem. Tak se totiž snažili vyhodit parlament do povětří v roce 1612. Tenkrát byl atentát zmařen a strůjce umučen. Přesto se říká, že to byl jediný člověk, který vstoupil na půdu parlamentu a přesně věděl, co tam chce udělat.

Džentlmeni mizí do klubů

Po mostě Tower Bridge proudí každé ráno do centra stovky typických džentlmenů. Mají nažehlená saka, kravaty, dokonce buřinky, někdy i hole a deštníky. Vypadají jako invaze divně staromódních elegantních kobylek. Když ale chcete anglického džentlmena potkat přes den na normální ulici, nepovede se vám to. Jsou ve svých klubech, které nemají žádné označení.

Já bych Prahu za Londýn nevyměnila, ale zapůsobil na mě některými tradicemi. Pro Londýn jsou typické taxíky. Dřív se jezdilo s koňmi a konzervativní Angličané mají dodnes starý zákon, že každý taxikář má mít v kufru vozu připravenou otýpku sena.

Jak na Halinu Pawlowskou zapůsobily hotelové pokoje? A co dalšího prozradila o Londýně? Na závěr přidá i skvělý recept na anglický páj se sýrem a cibulí.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související