Karanténa a ošetřovné: Na co v době koronavirové epidemie máte nárok?

13. březen 2020

Karanténa se aktuálně týká více než 5000 Čechů. V Kávě o čtvrté na nejčastější otázky ohledně karantény a pracovního práva exkluzivně odpovídala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Může být člověk v karanténě a zároveň pracovat?

Možné to je, pokud zaměstnavatel umožní práci z domova. Člověk pracující v karanténě ale zároveň musí dodržovat podmínky karantény. Dnes vláda schválila, že porušení karantény a šíření viru je v podstatě trestní čin. Karanténa jako taková ale neznamená pracovní neschopnost.

Čtěte také

Co když jste v karanténě a dojde vám jídlo, můžete jít do obchodu?

Když člověku nic jiného nezbude, může udělat nejnutnější pochůzky. Ale neměl by se setkat s jiným člověkem. Ideální řešení je: požádat osobu blízkou, aby za vás vyřešila všechny pochůzky.

Kdo vydává rozhodnutí o karanténě?

Hygienická stanice nebo praktický lékař. Zaměstnanec má ale povinnost informovat zaměstnavatele, že nemůže nastoupit do práce. I přesto se ale může se zaměstnavatelem domluvit, že může pracovat z domova nebo že si vezme dovolenou.

V případě karantény máte tři možnosti:

  • domluvit si home office
  • domluvit si dovolenou
  • domluvit si nemocenskou

V momentě, kdy lékař vydá eNeschopenku, zaměstnavatel obdrží notifikaci. Pokud člověk nemá praktického lékaře, může o karanténě rozhodnout hygienik. Ten nevystavuje eNeschopenku, ale nařízení karantény.

Pokud je potřeba eNeschopenku vystornovat z důvodu práce z domova, lékař vystaví ukončení eNeschopenky ke stejnému datu, ke kterému byla vystavena. Je možné taky zavolat na okresní správu sociální zabezpečení a tam se na vystornování domluvit, ale to je složitější varianta.

Kdo se vrátí ze zahraničí z rizikové země, musí zůstat automaticky 14 dní v karanténě. Z preventivních důvodů.

Na jakou dávku v případě karantény má člověk nárok?

Pokud čerpáte nemocenskou, je to 60 % platu. Jde to ale vyřešit prací z domova anebo se domluvit se zaměstnavatelem na dovolené.

Co když onemocníte během karantény?

Pak si jako zaměstnanec požádáte o nemocenskou. U živnostníka záleží na tom, jestli odváděl nemocenskou.

Jaká jsou pravidla pro práci z domova?

Musí být zaručena ta samá pravidla ochrany zdraví při práci doma tak, jak to garantuje na pracovišti. Aby se nestal úraz nebo nedošlo k nějaké nehodě. Musí tam být vzájemná dohoda o práci z domova a patřičné vybavení.

Jaký plat bere člověk při práci z domova?

Během práce z domova se za normálních okolností i za těchto mimořádných pobírá plná výše předchozí mzdy nebo platu. 

Můžou rodiče, kteří doma pečují o dítě, pracovat z domova?

Když má zaměstnanec home office, pobírá plnou mzdu nebo plat. Dávka ošetřovného se ale vylučuje s pobíráním plné mzdy a platu. První volba je logicky zkusit práci z domova. Tam, kde to druh práce neumožňuje, si rodiče berou ošetřovné.

Kdo má nárok na ošetřovné?

Na ošetřovné mají nárok rodiče dětí do deseti let. Chtěli bychom to ale navýšit na 15 let. A je to v případě, kdy vám zřizovatel základní školy a teď nově i mateřské školy potvrdí, že škola je zavřená. U základních škol je to na základě plošného rozhodnutí vlády. U mateřských škol nebo dětských skupin je to nově na základě rozhodnutí poskytovatele z důvodu prevence.

Co po devíti dnech ošetřovného?

V pondělí by vláda měla schválit rozšíření ošetřovného. Zákon je navržen tak, aby platil i zpětně. Ošetřovné by tedy mělo platit po celou dobu, kdy neběží výuka na školách. Doma s dítětem byste neměli být bez peněz.

Jaká je finanční náhrada zaměstnancům, kteří nechodí do práce, protože pro ně teď práce není?

To je věc poměrně aktuální. V tuhle chvíli lidé pobírají mzdu ve výši předchozího průměrného výdělku. Protože se do toho počítají i odměny, může být i vyšší než 100 %.

Na co mají nárok živnostníci?

První věc je odklad daňových přiznání o tři měsíce. To je spíše technická úleva. V pondělí pak půjde na vládu návrh, aby i živnostníci dostávali ošetřovné. Společně s resortem financí a s resortem průmyslu a obchodu hledáme další cesty, jak zajistit živnostníkům příjem.

Pokud se někdo ocitne úplně bez finančních prostředků a jeho sociální situace mu neumožňuje si je zajistit jinak, bude možné pobírat dávku mimořádné okamžité pomoci. Na systémovém plošném řešení se pracuje.

Co když povaha vaší práce neumožňuje home office? Co když zaměstnanec uvízne v karanténě v zahraničí? Jak vláda pomůže nejmenším podnikatelům? Poslechněte si ze záznamu nebo se podívejte na video.

Související