Už jen měsíc do přijímaček. Jak zvládnout stres, radí psycholog Václav Mertin

13. březen 2023

Do přijímacích zkoušek na střední školy zbývá už jen měsíc. Jak jako rodič zvládnout vlastní nervozitu a obavy a nepřenášet je na děti, které jsou i tak vystaveny velkému tlaku? Jak jim pomoci, aby se naopak uklidnily a věřily, že i v případě neúspěchu se svět nezboří? A jak působí na psychiku mladého člověka nepřijetí na školu? O všem, co vás zajímá, si povídáme v Kávě o čtvrté s psychologem Václavem Mertinem. Moderuje Tereza Stýblová.

Poslouchejte od pondělí do pátku po 16:00 živě na Dvojce nebo ze záznamu na našem webu, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách.
Chcete nám něco vzkázat? Své komentáře nebo tipy posílejte na adresu: dvojka@rozhlas.cz

Připravujeme

14. března po 16:00 | Zdravé dásně 

V rámci ústní hygieny bychom se měli starat nejen o zdravé zuby, ale i o zdravé dásně. Co všechno taková péče zahrnuje? Čemu by měl věnovat pozornost náš zubní lékař v rámci preventivní prohlídky? Co je příčinou zánětu dásní? Jak se projevuje? Je ustupující dáseň přirozeným projevem stárnutí? Hostem Terezy Stýblové a Kávy o čtvrté bude MUDr. Štěpánka Bálková z České stomatologické komory.

15. března po 16:00 | Daň z příjmu fyzických osob

Termín pro podání tzv. papírových daňových přiznání k dani z příjmů fyzických osob letos připadá na pondělí 3. dubna. Jsou nějaké změny oproti loňskému roku? Koho se podání daňového přiznání týká? Jak to mají senioři, kteří si několik měsíců v roce přivydělávali na brigádách? A musejí letos všechny podnikající fyzické osoby podat daňové přiznání bezpodmínečně prostřednictvím datové schránky? Hostem bude daňový poradce, člen Prezidia Komory daňových poradců ing. Jiří Nesrovnal. Ptá se moderátorka Patricie Strouhalová.

16. března po 16:00 | Mouka není jenom bílá

Pšenice patří k nejstarším kulturním rostlinám. Proč právě u nás si můžeme vybrat mezi moukou hladkou, polohrubou a hrubou? Jaké existují druhy mouky, kromě té nejznámější – pšeničné? K čemu se ta která mouka hodí a která patří k nejzdravějším? Poznáme mouku podle barvy a vůně? Jak ji správně doma uchovávat, aby se nám do ní nedostali nechtění škůdci? Hostem bude Ing. Blanka Klitschová, ptá se moderátorka Patricie Strouhalová.

17. března po 16:00 | Trávník, nebo půdopokryvné rostliny?

Půdopokryvné rostliny dokáží zamezit erozi, zútulní stinné kouty a nahradí trávník i tam, kde nechcete zalévat. Které druhy existují, z čeho a podle čeho je vybírat? Jak náročná je jejich úprava? Které jsou celoročně zelené? A které můžeme už brzy sázet? Hostem Kávy o čtvrté bude ing. Eduard Chvosta, zástupce ředitele Střední odborné školy Jarov pro odborný výcvik zahradnických oborů, ptá se moderátorka Patricie Strouhalová.

Spustit audio

Související