Kapesníčky jsem házela do koše po tunách. Omeletky Haliny Pawlowské

27. listopad 2021

Dnešní Omeletky budou naplněné myšlenkami o zdraví i naději. Halina Pawlowská bude povídat o covidu, bohužel z vlastní zkušenosti.

Když se můj očkovaný přítel zeptal na antigenní test, hned mi v mozku zavrtala myšlenka: proč se na ten test ptá! Antigenní vyšel negativní, profesionální odběr taky. Večer kašlal, dostal horečku a začalo ho pálit za očima. I mě bylo při představení divné, že nemám chuť na kávu. Pak jsem lehce ochraptěla. Přítel dostal výsledek PCR testu. Byl pozitivní. Můj taky.

Jako když se porouchá kohoutek…

Hned druhý den ráno jsme dorazili do nemocnice pro monoklonální protilátky. Byli milí, vstřícní a možná i usměvaví, což se ovšem pod respirátory a štíty nedalo zjistit. Infuze spořádaně odkapávala do mé žíly. Doktorka rozhodla, že můj přítel musí být hospitalizován. Při podání infuze se mu udělalo špatně od žaludku a bylo jasné, že jeho tělo řeklo Dost!

Jakmile jsem se vrátila z nemocnice, začalo mi téct z nosu, jako když se vám porouchá na umyvadle kohoutek. Kapesníčky jsem do koše házela po tunách, teplotu jsem měla 37, 7 a bylo mi hrozně divně. Usnula jsem bez prášku za světla a s puštěnou televizí. Teď se cítím docela slušně, jen mám podivně červená bříška prstů, jako kdybych otrhávala lístky kopřiv.

Dali mi optimistické povlečení

Dcera mi v pracovně roztáhla pohovku a ustlala ji optimisticky se žlutým povlečením s kopretinami. Náš docela velký dům získal čtyři samostatné zóny. Babička obsadila největší z nich, je jí třiadevadesát, neprojevovala žádné příznaky a cítila se moc dobře. Já ne. Deset dní jsem strávila s Dvojkou a s Netflixem.

Během izolace jsem si vysnila, že hned, jak se dostanu do kuchyně, tak si uvařím slepičí polévku přesně tak, jak ji dělal můj tatínek, a že si v remosce upeču masovou nádivku.

V Omeletkách prozradí Halina Pawlowská celý recept. Přečte i povídku Kláry Lyons o potížích svého manžela s češtinou. Jmenuje se Čeština – náš boj. A paní Marta nabídne povídku Francouzská firma.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

Spustit audio

Související