Kafe z automatu? Tak to je opravdu silná káva

10. duben 2014
Jak to vidíte?

Vůni dobré kávy neuslyšíte! Ale zaručeně na ni dostanete chuť, až si poslechnete speciální vysílání přímo z kavárny. Je libo presso, americano, turka nebo automat?

„Denně můžeme vypít 5–6 šálků kávy. Záleží na velikosti a koncentraci,“ ujistila nutriční terapeutka Tamara Starnovská.

„Nápoje z espressa obsahují více kofeinu, jsou ale menší, kolem 30 ml. Oproti tomu filtrované kávy jsou větší, kolem 250 ml, kofeinu je tam ale méně,“ doplnila ji baristka Zuzana Černá.

Čtěte také

Jak poznáte kvalitní kávová zrna? Měla by být stejně velká a měla by mít stejnou barvu. Vyhnout byste se měli černým a mastným zrnům. Nazrzlá barva pražených zrn svědčí o jejich předčasné sklizni.


Šálek kávy a sklenice vody vždy spolu

Kávě svědčí chlad a tma. Pokud ji koupíte v uzavíratelném obalu, není třeba ji přesypávat do jiné nádoby. Káva v žádném případě nepatří do lednice.

Kofein obsažený v kávě odvodňuje, proto se v kavárně ke kávě podává sklenice vody. Tomuto nápoji by se měli vyhnout lidé, které pálí žáha, trápí je neduhy ústní dutiny nebo jícnu.

„Zvýšenou konzumací kávy si nezpůsobíme žádné zdravotní potíže,“ konstatovala ale nutriční terapeutka.


Je možné si doma připravit dobrou kávu?

A co všechno by měl umět dobrý barista? Samozřejmě připravit skvělou kávu. Stejně důležité ale je, aby byl komunikativní. Příprava nápojů totiž tvoří jen 20 procent jeho práce, péče o hosty je její větší částí.

Přístroje na domácí přípravu espressa nejsou tak výkonné, jako ty profesionální. Káva z nich proto není tak dobrá. „Doma si připravte kávu filtrovanou a na espresso zajďete do kavárny,“ doporučila baristka.

Záznam tohoto pořadu, stejně jako záznamy ostatních pořadů, naleznete v našem iRadiu.

Spustit audio