K dceři se přiznat nesměl a vytoužený syn se narodil až po jeho smrti. Příběhy slavných: Clark Gable

3. listopad 2017

Byla hvězda nejslavnějšího amerického filmu všech dob Jih proti Severu otcem Marilyn Monroe? Účinkují Pavel Soukup a Dana Černá.

Clark Gable (1901−1960) byl životní realista, kterého milovaly ženy celého světa. Některé ochraňoval osobně, jiné po něm toužily přes filmové plátno. Dohromady natočil 66 filmů, třeba Stalo se jedné noci, Vzpoura na lodi Bounty, San Francisko nebo Mogambo. Posledním byl snímek Mustangové.

Nepřiznané dítě

Logo

Když Gable „vzal“ natáčení filmu Mustangové, bylo to údajně jen kvůli honoráři. Šuškalo se ale, že důvodem byla filmová partnerka Marilyn Monroe. Ta zase byla přesvědčená, že Gable je její otec. Její matku, studiovou střihačku, prý svedl před 37 lety. Herec to ale nikdy nepotvrdil.

Zbožné přání krásné Marilyn možná inspiroval jiný drb, který se šířil kolem herečky Loretty Youngové a její modrooké holčičky Judy. Adoptovala jí v roce 1937, ale povídalo se, že je její a Gableho vlastní dítě. Setkali se při natáčení Volání divočiny. Zažili spolu intenzivní lásku vysoko v horách, přímo u Mount Baker.

Logo

Tehdy zuřila tak silná mrazivá bouře, že nezbylo než čekat, až se k nim vůbec doplazí sněhové pluhy. Několikrát jim došly potraviny, které jim shazovali v bednách z letadel. Dva měsíce po návratu mu Loretta zavolala, že „je v tom“. Clark si ji vzít ale nemohl, byl tehdy podruhé ženatý s Rheou Langhamovou. Zároveň žil i s vdanou anglickou herečkou Elizabeth Allanovou…

Zastírací manévry kolem Judy

Logo

Hollywoodské mateřství bez manželství v Americe 30. let bylo nejen společensky nepřijatelné, ale taky pastva pro bulvár. Kalifornie nikdy nebyla svobodomyslný New York. Když se jejich Judy narodila, chtěl ji Gable hned vidět. Youngová ho ale uprosila, aby na ni neupozorňoval novináře, kteří by si dali hned všechno do souvislostí.

Sama Youngová porod velmi tajila, až někdy po roce se v jednom časopise svěřila, že adoptovala dvě holčičky: Jane a Judy. Ve skutečnosti žádná Jane neexistovala, měl to být jen zastírací manévr. Malé Judy pro jistotu posunula datum narození o celé čtyři měsíce, aby si její pobyt v Evropě nikdo ani náhodou nemohl spojit s těhotenstvím.

Touha po dítěti

Gable před všemi své otcovství zapíral. Přitom léta po dítěti toužil. Marně se o něj pokoušeli s třetí manželkou Carole Lombardovou. Vzali se přímo při natáčení filmu Jih proti Severu (1939), ale herečka nečekaně zemřela při pádu letadla v roce 1942. Gable tehdy začal neřízeně pít. Možná i proto se rozhodl narukovat. Létal v bombardéru.

Clark Gable ve filmu Betrayed (1954)

Za svou odvahu v boji proti nacistům dostal několik vojenských vyznamenání. Po návratu z války chvíli a neúspěšně zkoušel práci filmového producenta. A čekal vytouženého potomka s modelkou Kathleen Williams Capps de Alzaga Spreckels.

Ale i ona (stejně jako čtyři Gableovy manželky před ní) potratila. Nakonec se jim syn John Clark narodil, ale až 124 dnů po Gableho smrti. V 59 letech ho předčasně přemohla srdeční choroba. Dostal infarkt.

autoři: lup , Jiří Houdek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.