Jsme zahleděni do vlastních zájmů, ale Západ není střed světa, upozorňuje komentátor Břetislav Tureček

10. září 2021

V sobotu to bude přesně dvacet let od chvíle, kdy letadla společnosti American Airlines narazila do věží Světového obchodního centra. Teroristický útok radikální muslimské organizace al-Káida dodnes zůstává tématem globálního významu. V čem je svět po 11. září 2001 jiný? A v jakém kontextu byl teroristický útok proveden?

Útoky z 11. září ukázaly, že v dnešním globalizovaném světě jsou všechno propojené nádoby. Když v irácko-íránské nebo v afghánské válce zahynuly statisíce lidí, nevyvolalo to tolik emocí jako tři tisíce mrtvých na Západě.

Blízkovýchodní problémy se tím přenesly na naše území, to byl zlom. Zjistili jsme, že se něco děje,“ upozorňuje zahraničněpolitický komentátor Břetislav Tureček v pořadu Jak to vidí...

Čtěte také

Svět se tehdy podle Turečka nacházel v bezpečném vakuu: deset let po rozpadu Sovětského svazu a konci studené války se zdálo, že světu vládnou Spojené státy. „Tohoto bipolárního rozdělení využila třetí síla. Dnes říkáme radikální islám. Útok byl výsledkem islámského extremismu, potlačených aspirací porobených národů a měnící se geopolitické situace.“

Paradigma bezpečnosti

Dnes jsou al-Káida i Islámský stát na ústupu. Tož ovšem neznamená, že se situace na Blízkém východě uklidní. „Dříve či později přijde něco nového. Velkou roli bude hrát ekologická situace.

Až do Pákistánu nebo Bangladéše přijde vlivem sucha a prosolených polí hladomor, vznikne silné sociální pnutí. Stejní lidé pod praporem radikálního islámu zase zvednou prapor za zrno a pitnou vodu.

V čem je svět po útocích jiný? Kromě nadměrné pozornosti, kterou věnujeme muslimům, svět opanovala tzv. sekuritizace: „Všechny sociální, ekonomické i politické problémy světa se dají nahlížet z pohledu bezpečnosti. Volby, distribuce sociálních dávek i česká zahraniční politika se dají zkoumat jako bezpečnostní problém. To předtím nebylo,“ uzavírá novinář.

Další témata rozhovoru: Koncept USA ve válce s terorismem; současné státní zřízení Afghánistánu; největší soudní proces ve Francii s podezřelými ze spáchání teroristických útoků v Paříži a Belgii.

autoři: Zita Senková ,
Spustit audio

Související