Jsem pozorovatel života, tvrdí o sobě reportér a spisovatel Josef Klíma

31. říjen 2022

Smrt s odkladem je nejnovějším titulem z jeho trilogie detektivek. „Na rozdíl od jiných autorů jsem do jedné knihy dával dva příběhy. V této je jen jeden,“ uvádí. Proč vystoupil z mafiánských témat? Žijeme v právním státě? Změnilo se něco díky jeho reportérské práci? Co soudí o moderních médiích? Jsou koně jeho srdcová záležitost? Jsou v detektivkách důležité detaily? Poslechněte si v audiu.

„Ve všech mých knihách je zrnko skutečnosti. Začal jsem je psát z nouze. Když jsem za komunistů nemohl něco říct rovnou, tak jsem napsal detektivku. Jsem pozorovatel života a jen výstupy jsou jiné. Někdy je to knížka, někdy reportáž,“ popisuje novinář.

Trilogii detektivních příběhů spojuje postava vyšetřovatelky Kláry Radové. „Začal jsem poznávat policistky, třeba Helenu Kahnovou, která odhalila Berdychův gang. Řekl jsem si, že žena to má těžší, protože ještě musí plnit spoustu paralelních rolí: matky, manželky, dcery, atd. A do toho má stíhat vrahy. Čili chlap to má jednodušší ve spoustě věcí a to mi jako autorovi přišlo zajímavější,“ vysvětluje Josef Klíma.  

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související