Jsem to, co jsem. Kadeřníkem a bojovníkem za vlasy krásnější, ujišťuje Michal Zapoměl

23. leden 2023

Od útlého dětství měl jasno o své budoucí profesi. „Nekrásnější na tom je, že je kreativní. A kreativní lidé mají trochu hezčí a zajímavější život, protože kreativní myšlenky otevírají nové světy,“ myslí si Michal Zapoměl, majitel salonu a držitel několika kadeřnických Oscarů. Má sny o účesech? Je pravda, že nic není nemožné? Lze vytvořit krásný účes za deset minut? Je dnes práce kadeřníků lehčí a jednodušší? Má být účes součástí osobnosti? Proč má rád Španělsko?

„Mám stále v paměti vůni kadeřnictví, když do něj chodila maminka. Bylo to pro mě fascinující – ty vůně, helmy a staré časopisy, ve kterých jsem listoval. A zůstalo mi to,“ vzpomíná Michal Zapoměl.

Tehdy byla velmi populární trvalá ondulace. „Už když jsem se učil, sliboval jsem si, že ji nikdy dělat nebudu, protože ničí vlasy. Napravovat různé nešvary, to dnes dělám nejčastěji a jsem tím taky nejvíc populární. Jsem takový bojovník za vlasy krásnější,“ myslí si.

Maminka ho ve snaze stát se kadeřníkem podporovala. Tatínek ale tvrdil, že to není řemeslo pro chlapa. Musel na průmyslovku. „V osmnácti jsem si ale řekl, že budu tím, čím jsem vždycky chtěl být – kadeřníkem.“ S tátou se později smířil. „Řekl mi jednou, že je na mě pyšný. A to je asi to nejdůležitější, co potřebujete slyšet,“ uzavírá Michal Zapoměl v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.