Josef Baxa: K čemu Senát?

19. prosinec 2016

Přímou volbou prezidenta ztratil Senát svou zásadní pravomoc. Čím ji nahradí?

„Senát nikdy nebude motorem nebo kormidlem. Je ale opravdu lodním kýlem nebo kotvou, jak o tom nedávno mluvil ústavní právník Jan Kysela. Za 20 let to prokázal. Často dokázal legislativní proces zklidnit, svými pozměňovacími návrhy ušetřil i nemalé peníze z veřejných rozpočtů,“ říká Josef Baxa.

Co nahradí volbu prezidenta

Senátoři ale bohužel doteď nedokázali lidem svou roli dostatečně vysvětlit. Proto mívá nízkou volební účast. Taky se po volbách vždy začnou ozývat různí technokraté moci, které Senát jen zdržuje a komplikuje jim vládnutí. „Vládnout ale nemá být jednoduché,“ myslí si Baxa.

Pravda je, že přímou volbou prezidenta ztratil Senát svou zásadní pravomoc. „Tím, že souhlasil se změnou ústavy, tak opravdu tento význam sám a navždy ztratil. Vybírá ale i ústavní soudce a vedou se diskuse, podle kterých by mohl získat některé nové personální pravomoci. Uvidíme.“


Senát je velmi významná součást našeho ústavního systému. Sice nikdy nebude motorem našeho politického systému, je to ale velmi důležitá pojistka.

Přijde změna ústavy?

Mezi řádky debaty o poslání horní komory můžete číst i nový návrh na úpravu ústavy, která by měla víc reflektovat třeba migrační krizi. Baxa je ale na jakékoli zásahy do tohoto dokumentu velmi háklivý. Mluví o něm doslova jako o „posvátném dokumentu“.

„Je to naše společenská smlouva a z historického pohledu platí teprve pár let (jsou tady země se stovkami let starou ústavou, které si velmi váží). Měli bychom na ni sahat co nejméně.“ Baxa se přitom ale nevyhýbá úpravám jiných zákonů, které by klidně mohly migraci řešit.

autoři: Josef Baxa , lup , zis
Spustit audio