Jonas Jonasson: Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel

Alan Karlsson v den svých 100. narozenin uteče z domova důchodců... Humorný příběh o svérázném starci, který se zapsal do světových dějin 20. století. Čte Michal Pavlata.

Čte: Michal Pavlata
Připravil: Zbyněk Černík
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Překlad: Zbyněk Černík
Hudba: Filip Skuhrovec
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: v roce 2013
Počet epizod: 10

V pekle se o humor stará Švédsko, zní jedno staré rčení. To ale rozhodně neplatí pro knihu švédského spisovatele Jonase Jonassona Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel.

Alan Karlsson v žádném případě nechce slavit své sté narozeniny. A tak se v den oslav rozhodne uprchnout z domova důchodců. Shodou náhod se mu do rukou dostane kufr plný peněz, kvůli němuž ho pronásleduje gang zločinců, a zároveň po něm pátrá i policie. Alan se postupně seznámí s dalšími ztracenými dušemi a společně vytvoří svéráznou partičku, do níž patří i obří slonice.

Další linii příběhu tvoří Alanův předchozí život a současně světové dějiny 20. století, v nichž, jak se ukáže, zanechal nesmazatelnou stopu. Setkal se totiž s významnými politiky, od Trumana, přes Mao Ce-tunga, Churchilla, Stalina, de Gaulla až po Kim Ir-sena. Díky své vášni pro výbušniny dokonce napomohl sestrojení atomové bomby...

Autor, který vylezl z okna

Bestselleru Jonase Jonassona se po celém světě prodalo přes deset milionů výtisků a byla přeložena do čtyřiceti jazyků. Autor za ni získal řadu literárních ocenění a na její motivy byl natočen divácky úspěšný stejnojmenný snímek. Cesta ke slávě ale nebyla jednoduchá.

Jonas Jonasson původně pracoval jako mediální poradce pro noviny Smålandsposten a Expressen, později jako producent soukromé televizní stanice TV4. Měl vlastní firmu s více než sty zaměstnanci, pracoval šestnáct hodin denně šest dní v týdnu a to se nutně podepsalo na jeho zdraví. Po dvaceti letech nastal totální kolaps. A tak se rozhodl od základu změnit svůj život – „vylézt z okna“.

Logo

Odstěhoval se na italsko-švýcarskou hranici k Lugánskému jezeru, kde za rok napsal svůj románový debut. Nabídl ho šesti švédským nakladatelům, pět ho odmítlo, šesté s ním podepsalo smlouvu a vzápětí se ze Stoletého staříka stal světový bestseller.

Podivní hrdinové

I hrdinové dalších románů Jonase Jonassona vybočují z běžného života a zažívají nevšední situace. Ať už je to dívka z chudinského předměstí Johannesburgu, která neumí číst, ale skvěle rozumí matematice (Analfabetka, která uměla počítat), farářka, která nevěří v boha, nebo zabiják, který se pídí po smyslu života (Zabiják Anders a jeho přátelé (a sem tam nepřítel)).

Svá díla píše Jonasson na ostrově Gotland v Baltském moři, kde od roku 2011 žije se svým synem a kromě psaní se věnuje chovu kuřat.

Dělat si legraci i z krutostí

Na svých webových stránkách píše, že jeho otec vždy po zhlédnutí televizních novin prohlásil, že svět stojí za houby a že se mu chce z toho brečet. Jonas Jonasson má jiný přístup k životu:

Ty chceš, otče, plakat, já se raději směju. Výsledek je stejný. Smích je způsob, jak se s tím vším vyrovnat.

Proto si ve svých knihách dělá legraci i z krutostí, kterých je všude spousta, ale zároveň, aby bylo vše snesitelnější, ponechává svým románům šťastný konec.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.