John Logie Baird. Neuspěl s podponožkami ani se skleněnou břitvou, a tak vynalezl televizor

Rodilého Skota Johna Logieho Bairda už odmalička fascinovaly technické vynálezy a sám se pokoušel sestavovat různé přístroje. Ve dvanácti letech si třeba vyrobil telefon. Studia techniky absolvoval v Glasgow a už na škole ho napadlo rozložit obraz na jednotlivé body, což byl vlastně zárodek jeho pozdějšího vynálezu televize. Zemřel 14. června 1946.

Glasgow dalo Bairdovi vzdělání a vypěstovalo v něm přesvědčeného socialistu. Ovzduší průmyslové metropole bohužel zároveň podlomilo jeho zdraví. Nastoupil sice jako inženýr do místní elektrárny, ale jeho vynalézavá duše se nedala jen tak spoutat. Ze zaměstnání brzy odešel a zkoušel obchodovat s různými výrobky, které sám vymyslel.

Jeho pokusy doháněly sousedy k šílenství

Neúspěchem skončilo jeho podnikání s „podponožkami“ pro vojáky, vaření džemu na Trinidadu a neujala se ani jeho skleněná břitva odolná proti korozi či pneumatické boty. V roce 1923 byl navíc v tak špatném zdravotním stavu, že se musel přestěhovat do příznivějšího podnebí jižní Anglie. Tam si pronajal podkrovní mansardu a pustil se do díla. Jeho cílem bylo sestrojit zařízení, které by umožňovalo přenos obrazu na dálku.

Rámus a světelné výboje, které Bairdovu snahu doprovázely, doháněly jeho sousedy k šílenství a utvrzovaly je v přesvědčení, že mají co do činění s šílencem. Ale mýlili se! Skotský inženýr totiž opravdu vyrobil prvním funkční televizor na světě.

Pokud vás zajímají životní peripetie muže, který jako první dokázal vysílat obraz z Londýna do Ameriky a vynalezl i první barevnou televizi, poslechněte si Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související