Jiří Pondělíček: Obliba Donalda Trumpa klesla. Zdá se, že jeho politika je populárnější než on sám

4. březen 2021

Bývalý americký prezident Donald Trump poprvé po odchodu z Bílého domu veřejně promluvil. Ve svém projevu zopakoval, že volby byly zmanipulované a že vítězem je on, nikoli Joe Biden. Jaké šance má Donald Trump na znovuzvolení prezidentem v roce 2024? 

Na výroční politické konferenci konzervativců na Floridě Donald Trump dal více než jasně najevo, že svoji prohru nikdy neuzná. Přesvědčen je o tom i host pořadu Jak to vidí... amerikanista Jiří Pondělíček.

Součástí jeho politické image je to, že on je vítěz, který nikdy neprohrává. Navíc mluví ke svým skalním příznivcům, kteří ho podporují extrémním způsobem. Malá část dokonce tak, že kvůli němu byla ochotna napadnout Kapitol.

Komu Trump (ne)chybí?

Přestože nepokoje ze 6. ledna v americké společnosti stále rezonují, Donalda Trumpa bezvýhradně podporuje velká skupina voličů, kteří by si přáli jeho kandidaturu v roce 2024.

Kdyby se Donald Trump ucházel o nominaci nyní, podpořily by ho celé dvě třetiny republikánů. Podporu by samozřejmě nalezl i u svých nejradikálnějších příznivců, což je směs různých milic namířených proti federální vládě státu. Plus u vyznavačů konspirační teorie QAnon, tedy lidí, kteří tak trochu žijí v paralelní realitě, říká host Dvojky.

Čtěte také

Přesto popularita Donalda Trumpa po nepokojích poklesla. Útok na Kapitol je pořád velké téma. Selhání policie a ostrahy Kapitolu se stále vyšetřuje. Neformální hlasování na víkendové konferenci ukázalo, že podpora Donalda Trumpa poklesla i mezi republikány. Zatímco Trumpova politika získala podporu přes 95 % hlasů, jen 2/3 republikánů by si přály, aby Trump kandidoval znovu. Zdá se tedy, že jeho politika je populárnější než on sám.

Zmizí Trump ze scény?

Podle Jiřího Pondělíčka se bývalí prezidenti účastnili následného politického dění spíše nepřímo, podporou jiných kandidátů své strany. O znovuzvolení se v dějinách Ameriky ucházela jen hrstka bývalých prezidentů.

Čtěte také

U Donalda Trumpa to vypadá, že už nyní začal se snahou, aby mohl v roce 2024 kandidovat. Prvním krokem bude konsolidace strany do voleb v roce 2022 ve smyslu, že se bude snažit zbavit těch, kteří se postavili proti němu.

Právě volby v roce 2022 podle Jiřího Pondělíčka ukážou, zda mají republikáni stále důvod na Trumpa sázet. Mnozí z nich by to chtěli zkusit bez Trumpa. Zatím však nemají moc šancí. Donald Trump je stále ve straně dost populární. Pokud on sám bude chtít do fungování strany mluvit, budou ho muset poslouchat, uzavírá Jiří Pondělíček.

Další témata rozhovoru: proč nemá v Americe třetí politická strana šanci na přežití?; jak si vede ve funkci Joe Biden?; v čem naváže na Donalda Trumpa a v čem se jeho politika bude zásadně lišit?; vztahy Washingtonu a Rijádu.

Spustit audio

Související