Jiří Hošek: Donald Trump je nejšťastnější na golfovém hřišti. Intelektuál píšící paměti z něj zřejmě nebude

11. listopad 2020

V těsném dramatickém souboji o post amerického prezidenta vyhrál demokrat Joe Biden. Co všechno ale ještě lze čekat od Donalda Trumpa? A jak na změnu zareagují sami republikáni?

Donald Trump zatím porážku neuznal. Mluví o podvodech a jeho tým vede právní bitvu. Necelý týden po volbách oznámil například výměnu na postu amerického ministra obrany. Jaké další kroky lze ještě od Donalda Trumpa v úřadu očekávat? 

Čtěte také

„Spekuluje se, že se chystá odvolat i šéfy CIA a FBI. Trochu to působí dojmem, jako by chtěl za sebou zanechat spálenou krajinu, vyřídit si účty a vyřadit ze hry všechny, o nichž si myslí, že k němu nebyli loajální,“ říká v pořadu Jak to vidí komentátor Jiří Hošek.

80 % oslovených Američanů včetně poloviny republikánských voličů však považují za vítěze Joe Bidena. „Donald Trump a jeho právní tým sice slibují právní bitvy, v součtu hlasů i ve výsledku bitev ale musí být jasno na konci prvního prosincového týdne.“

Post ex-prezidenta

Zájem o letošní volby byl enormní. Nyní se spekuluje o tom, jaký typ ex-prezidenta Donald Trump bude. Podle Jiřího Hoška zřejmě Donald Trump s přednáškami po světě jezdit nebude.

„Donald Trump nejdříve potřebuje získat jistotu v tom, že nebude popotahován po soudech za věci, které udělal. Suverénně nejšťastnější byl vždy na golfovém hřišti. Této vášně se určitě nebude chtít vzdát. Intelektuála přednášejícího na prestižních univerzitách nebo píšícího paměti bych v něm nehledal,“ říká host Dvojky.

„Lidé z jeho okolí naopak vysílají signál, že se Donalda Trumpa pokusí přimět uznat prohru, ale že to bude nějakou dobu trvat. Největší riziko podle Jiřího Hoška je, aby nepokračoval v rétorice posledních dnů a nestal se člověkem, který neumí prohrávat.“

Co na to republikáni?

Co vlastně znamená odchod Donalda Trumpa z oválné pracovny pro republikány, kteří z politické scény nemizí? „Víme, že republikáni měli k Trumpovi velmi složitý vztah. Zřejmě budou mít mezi sebou velký problém, jak se od éry Trumpa a trumpismu odstřihnout,“ je přesvědčen Jiří Hošek.

„Řada z nich bude zřejmě hledat někoho, kdo by obul Trumpovy boty a koho by si pěstovali na příští prezidentské volby. Vedle toho stojí ale velmi silné křídlo, které se chce chovat rozumně a jít dál. Navíc republikáni kontrolují Senát. Můžou tedy velmi komplikovat vládnutí nového prezidenta, třeba co se týče zahraniční politiky.“

Sud střelného prachu pro Bidena

Vítěze voleb Joe Bidena čeká boj s covidem i nelehký úkol, jak spojit americkou společnost

Joe Bidena rozhodně nečeká jednoduché období. Největším úskalím pro něj může být už jen to, že často působí jako unavený muž.

„Mandát prezidenta je fyzicky a psychicky velmi náročná práce. Navíc bude muset velice opatrně našlapovat v tom, jak spojit prudce rozštěpenou americkou společnost.“

„Joe Biden několikrát zdůraznil, že boj s pandemií je pro něj prioritou. Hodně tedy také bude záviset na tom, jestli získá vítr v zádech v tom smyslu, že se začne relativně dobře dařit americké ekonomice,“ uzavírá komentátor.

Další témata rozhovoru: nedůvěra v korespondenční hlasování; Brexit a přechodné období; nezávislost Skotska; Den válečných veteránů. 

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek , opa
Spustit audio

Související