Jiří Hošek: Vánoční dohoda Británie s Unií je dobrý krok. V praxi to ještě zaskřípe

5. leden 2021

Finanční služby britských institucí, rybolov, úloha Skotska a Severního Irska. To jsou otazníky, které zbývá dořešit mezi EU a Británií. O vánočních svátcích uzavřely obě strany dohodu o vzájemné spolupráci. Téma na Dvojce komentuje zástupce šéfredaktrora serveru Seznamzpravy.cz Jiří Hošek. 

Čtěte také

Čtyři a půl roku trvající proces odchodu Spojeného království z Evropské unie spěje k závěru. Po intenzivním vyjednávání obě strany na Štědrý den uzavřely dohodu o budoucích vztazích. Pravidla platí od 1. ledna. „Považuji to za rozumné řešení,“ komentuje dohodu novinář Jiří Hošek. „Ale ani sebetěsnější vazba na Evropskou unii není to samé jako plnohodnotné členství,“ doplňuje Hošek v pořadu Jak to vidí...

Jaké výhody dohoda přinese? 

Britský premiér Johnson sliboval nové ekonomické možnosti. Je už nyní jasné, co Britové ztratí a co naopak získají? „Mít externí přístup na evropský trh není to samé, jako vnitřní trh tvořit. Stejně tak jako bezcelní obchod neznamená, že je zcela bezbariérový,“ myslí si zástupce šéfredaktora serveru Seznamzpravy. Připomíná, že ani jedna ze stran si nemohla dovolit dohodu nemít. Vzhledem ke koronavirové krizi lze však těžko předpovídat, zda se sliby britského premiéra naplní. „Ekonomicky to bude bolet,“ myslí si novinář.  

Oblast finančních služeb a rybolovu doladí praxe

Podle Hoška bude ještě nutné doladit detaily a řada otázek zůstává nezodpovězena. Očekává změny v oblasti poskytování finančních služeb britských institucí na území Evropské unie. Nová pravidla budou muset platit i při rybolovu v britských vodách. 

Role Skotska a Severního Irska

Obrovský vliv má dohoda i na Skotsko a Severní Irsko. „Severní Irsko může být jedním z vítězů. Ze všech částí zůstalo v nejtěsnějších vztazích s Unií,“ vysvětluje Hošek v rozhovoru se Zitou Senkovou na Dvojce. Poukazuje tím na mírovou dohodu o neviditelné hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem. „Tamní vláda už vysílá signál, že právě Severní Irsko bude díky těmto podmínkám výhodné pro podnikatele a investory,“ říká Hošek.

Další témata rozhovoru: Trumpovy trampoty s hlasy a nahrávkou jedné konverzace; odcházení Angely Merkelové.

autoři: Zita Senková , Jiří Hošek
Spustit audio

Související