Přepis: Jak to vidí Jiří Hošek – 5. ledna 2021

5. leden 2021

Hostem byl komentátor Jiří Hošek.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Dobrý den přeje Zita Senková. Začíná půlhodina věnovaná aktuálním tématům, která okomentuje Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy. Vítejte v našem vysílání dnes prostřednictvím Messengeru.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Hezké ráno přeju.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Zeptám se vás například na britské sbohem unii, Trumpovi trampoty s hlasy a nahrávkou jedné konverzace i na odcházení Angely Merkelové, nerušený poslech. Už jste se Jiří, prokousal 12 sty stránkami hlavního textu brexitové dohody, nemluvě o stovkách příloh?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, já jsem čekal, že se na to zeptáte. Zkoušel jsem to a kromě toho, že ten text je hrozně složitý, tak jsem na to zatím neměl, neměl dostatek času. Takže pevně doufám, že mě nebudete zkoušet.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Ne to určitě ne. Z toho co víme, je to nejlepší možná dohoda, co si Londýna Brusel nadělily pod vánoční stromeček?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Ano, s přimhouřením obou očí řeknu, že ano, protože teď opravdu platilo, že nějaká dohoda je lepší než žádná dohoda, ale zároveň musíme říct, že sebetěsnější vazba na Evropskou unii a tohle navíc není úplně ten případ, prostě není to samé jako plnohodnotné členství v Evropské unii. A když se budeme bavit o těch, o těch výhodách Spojeného království, tak jaksi mít nějaký externí přístup na, na vnitřní trh a není to samé jako opravdu ten, ten vnitřní trh tvořit. Stejně tak jako bezcelní obchod neznamená a t je vlastně asi ta nejklíčovější pasáž, že ten obchod je zcela bezbariérový. To znamená, že ono tam opravdu přibylo byrokracie, přibylo tam papírování. Ale znovu říkám, ani jedna stran si podle mě nemohla dovolit prostě tu dohodu nemít, a protože by to obě strany příšerně, příšerně bolelo. Takže tohle je nakonec celkem, celkem rozumné řešení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Britský premiér Boris Johnson sliboval národům jakousi obrodu, nové ekonomické možnosti. Je už Britům zcela jasné, co ztratí a co získají? Jak se říká, ďábel se skrývá v detailu. Co ještě vlastně obě strany čeká?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, Zito, mimo jiné čeká vlastně v praxi si osahat strašnou spoustu těch detailů a vlastně obě strany okamžitě už jakoby vysílaly signály, že tohle se ještě musí nějakým způsobem upřesnit. Tohle se musí vyjasnit. Takže není to úplně ta super konečná verze a myslím si, že v nějakém tom praktickém fungování to ještě určitě zaskřípe hned v těch prvních reakcí. Třeba z britské strany zaznělo, že co se týče poskytování finančních služeb britských institucí na území Evropské unie, že tam určitě bude chtít Británie ještě, ještě nějaké, nějaké změny. Když jsme se už několikrát ve vašem pořadu bavili o tom, o tom rybolovu, tak vlastně tam se bude muset vždycky v nějakých časových záchytných bodech dohadovat, jak to tedy bude s přístupem unijních rybářů do britských vod. Kolik tam toho budou moci nachytat, pokud by Britové opravdu v tom roce 2026, což je ten hlavní dohodnutý záchytný bod, řekli, hele my nechceme vůbec žádné unijní rybáře v našich vodách, aby si tam neodvezli ani jednoho slanečka, tak, tak potom hrozí reálně, že Evropská unie řekne, tak fajn, ale my zatížíme veškeré ryby a výrobky z ryb, které budou mířit z Británie na unijní trh, nějakým, nějakým tučným clem. Takže těch otazníků opravdu zůstává celá řada, a když jste zmínila Borise Johnsona, což je, což je politik, který je teď ve velmi svízelné situaci, i kvůli té velmi špatné koronavirové situaci v jeho zemi. Tak on byl pozván do show Andrewa Marra, což je taková obdoba možná otázek Václava Moravce na BBC s velmi nepříjemným pichlavými, dobře připraveným moderátorem Andrewem Marrem a Boris Johnson tam v podstatě šlapal vodu a velmi mlžil ohledně toho, jaké jsou tedy ty konkrétní výhody, které třeba získá obyvatel v nějaké oblasti Great Manchester nějakého okresu, který hlasoval pro brexit. Jaké teď jsou opravdu hmatatelné výhody pro něj, které čiší z toho nečlenství v Evropské unii a v podstatě Boris Johnson nebyl schopen říct vůbec nic.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Možná by byl rád na té druhé straně. On byl, pokud se nepletu přece novinářem Borris Johnson?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, byl novinářem a byl Zito dokonce bruselským zpravodajem.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
A teď v posledních týdnech a měsících se, se britská média v uvozovkách bavila tím, že vytahovala staré články Borise Johnsona, které psal pro hlavně Daily Telegraph na počátku devadesátých léta a byla to docela zábava, protože ono se říká, že, když působíte v Bruselu, tak buď se stanete úplně jako nekritickým eurooptimistou nebo, nebo se stanete takovým Bruselobijcem. Borise Johnsona převážila vlastně ta druhá emoce a z těch článků je to, je to hodně znát, takže v tomhle on vlastně celkem zůstal autentický.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jak brexit Jiří dopadne na Irsko?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, na Irsko dopadne tím způsobem, že Severní Irsko může být jedním z vítězů, protože ten, ten tlak na to, aby se mohla dodržet velkopáteční mírová dohoda, aby ta hranice mezi irskou republiku a Severním Irskem zůstala de facto neviditelná, znamenaly, že Severní Irsko ze všech těch částí Spojeného království, když vezmeme AngliiWalesSkotsko a právě Severní Irsko, tak zůstalo vlastně v nejtěsnějších vztazích s Evropskou unií a už vlastně tamní, tamní úřady, tamní regionální vláda vysílají takové signály, že říkají, podívejte se, v Severním Irsku se teď bude dát dělat úplně nejlepší byznys s Evropskou unií, přijeďte do Severního Irska, založte si tady svoji firmu a budete moci těžit z té blízkosti Irské republiky a těžit z toho, že se vám bude nejvíc a nejlíp obchodovat s Evropskou unií.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
V referendu v roce 2016 byli voliči ve Skotsku výrazně proti brexitu, 62 % podpořilo setrvání Spojeného království v Unii. Nyní skotská premiérka vzkázala Evropě, že Skotsko bude brzy zpět. Dovedete si to představit, na kolik je to reálné?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, já akorát mám rozepsaný docela dlouhý článek, který má takový pracovní název 5, 5, velkých překážek na cestě ze skotské nezávislosti. Ono na jednu stranu z hlediska těch, těch emocí, toho zklamání Skotů, naštvání a tak dále, se to může zdát jako relativně blízko, ale v té praktické rovině to bude jako neuvěřitelně komplikované. Jedna překážka je samozřejmě postoj britské vlády, která se absolutně, absolutně netváří na to, že by měla povolit další právně závazné referendum o skotské nezávislosti. Připomeňme, že to poslední bylo v roce 2014. Boris Johnson teď říká, další referendum vidím za nějakých 40 let od toho předchozího. Na to Skotové velmi nesouhlasně kroutí hlavou. Ale začnu vlastně u té překážky nejjednodušší. Ve Skotsku pořád Zito, i když třeba v těch průzkumech mírně vítězí tábor zastánců nezávislosti, tak to není žádné vedení o parník, je to prostě vedení o 1, 2, možná maximálně 3 procentním body, a to je pořád něco, něco velice, velice křehkého a myslím si, že Nicola Sturgeonová, první skotská ministryně cítí, že ona relativním musí spěchat, protože ta popularita její osobní a popularita skotské národní strany není nevyčerpatelná, a právě v souvislosti s tím, že to teď asi bude ekonomicky Británii hodně drncat v těch příštích letech a Skotsko to evidentně pocítí. Tak ona nechce jako vynechat žádnou příležitost a než se ta ekonomická situace zhorší a ono se to Skotům bude špatně vysvětlovat, že za to nemůže její vláda v Eddinburghu, tak chtějí právě podniknout nějaké frontální tažení, právě s cílem vyvolat další, další hlasování o nezávislosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Odradí brexit ostatní členy nebo, ano členy Evropské unie z odchodu? Z tohoto společenství, v to alespoň tedy věří hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Já si myslím, že to je strašně důležitá otázka a myslím si, že převažující odpověď je, že odradí, že v to martyrium trvající 4,5 roku bylo jedním velkým prvkem odstrašení, včetně vlastně toho, že ta závěrečná dohoda není určitě zdaleka ideální a kdybyste jí bývala ukázala zastáncům brexitu v tom roce 2016, těsně před referendem, tak by řekli, no tak za těchhle podmínek mimo Británii fungovat, fungovat nechceme, ale oni tehdy v podstatě na tomhle tématu tu diskuzi vůbec nechtěli, vůbec nechtěli slyšet. Určitě bude strašně důležité vidět, jak na tom bude Británie ekonomicky, což se teď strašně těžko předpovídá, ještě i s ohledem na tu už zmiňovanou koronavirovou krizi. Teď, když se spolu bavíme, tak před pár hodinami včera večer v národním poselství musel Boris Johnson vyhlásit zase celostátní lockdown, ten úplně nejtvrdší, který má trvat minimálně do půlky února, což bude znamenat zase obrovské ekonomické ztráty pro Británii, takže jak jsem říkal. Myslím si, že to spojené království teď ekonomicky bude krátkodobě asi i střednědobě hrozně, hrozně bolet.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Je to takový trochu nekonečný příběh. 10 let trvá jiná detektivka. Britská justice včera odmítla vydat do Spojených států amerických Juliana Assange, zakladatele, šéfredaktora serveru WikileaksSoudkyně odůvodnila ten rozsudek obavou o jeho duševní zdraví. Prý by se mohl pokusit o sebevraždu. Assange se ve strachu z vydání do Ameriky ukrýval 7 let na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Jenom připomenu, že ve Spojených státech je obviněn ze špionáže a nezákonného zveřejnění tajných dokumentů. Hrozí mu tam trest ve výši až 175 let vězení. Co si myslíte, Jiří, o celém tomto případu? Ten server Wikileaks považuje Pentagon za riziko pro národní bezpečnost.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, tak z amerického pohledu jsou Wikileaks určitě ohrožením národní bezpečnosti pro, pro spoustu lidí, pro spoustu aktivistů. Je to naopak v podstatě klíčový zdroj nebo byl klíčový zdroj informací o tom, jakým způsobem si počíná americká politika, americká, americká diplomacie. No, já si myslím, že Zito, to martyrium Juliana Assange a vůbec ten jeho případ, nevím jestli bohužel, prostě nekončí, protože teď Spojené státy se vůči tomu verdiktu toho extradičního soudce mohou odvolat. To je, to je věc, která s největší pravděpodobností nastane a jak jste vlastně už naznačila v úvodu, tak tam vlastně ten hlavní důvod byly, byly ty zdravotní důvody. Jednak podmínky ve vězení, obavy o možnost dalšího zhoršení duševního stavu Juliana Assange. Připomeňme, že on opravdu několik let na ekvádorské ambasádě to nebyl žádný žůžů luxusní, luxusní azyl. Tam pobýval prostě v přestavěné místnosti bývalý dámských toalet. Má se za to, že ten jeho duševní stav je teď velmi, velmi špatný, velmi křehký nebo teď bezprostředně po tom verdiktu asi se o něco zlepšil a skutečně soud, soud konstatoval, že, že reálně hrozí, že ta, že ta doprava do Spojených států a pobyt v tamní vazbě, by mohl vést k sebevraždě zakladatele Wikileaks. Ale když člověk čte vlastně ty jednotlivé body, které se projednávaly, tak ve většině těch bodů bylo shledáno jaksi důvodným to podezření a vlastně ty důvody věcné byly, byly splněny. Takže, takže převážilo to zdravotní riziko, ale kdyby tam bývalo zdravotní riziko nebylo, tak to vypadalo na celkem jasnou extradici Assange do Spojených států.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jiří Hošek, zástupce šéfredaktora serveru Seznam Zprávy a jeho názory zaznívají na vlnách Českého rozhlasu. 11 republikánských senátorů chce zítra požádat o desetidenní audit výsledků v některých státech, o kterých Donald Trump bez důkazů stále tvrdí, že o tamní vítězství přišel podvodem. Bude to, Jiří, poslední formální krok nebo pokus dva týdny před nástupem demokratického kandidáta Joea Bidena do Bílého domu?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, já jsem Zito, hlavně hrozně zvědavý, jak ve světle té poslední aféry té, té nahrávky hovorů Donalda Trumpa se státním tajemníkem států Giorgia, jak to ovlivní smýšlení těch, těch zmiňovaných republikánských senátorů, protože to vypadá jako tak, tak obrovský průšvih. Celkem, celkem zjevné porušení jednou z federálních zákonů, že si nejsem úplně jistý, jestli tahle ta mini koalice až, až do zítřka, do zítřka vydrží, ale jinak jinak ano. Je to, je to vlastně poslední, poslední formální překážka, takové poslední, poslední vzepětí na cestě Joea Bidena nebo poslední opravdu překážka na cestě Joea Bidena do Bílého dobu. Jakkoliv pořád, co se týče těch, já nemám to rád slovo obyčejné, ale obyčejných Američanů, běžných Američanů, kteří demonstrují v ulicích a těch desítek milionů Američanů, kteří hlasovali v listopadu pro, pro Donalda Trumpa, tak ti v podstatě říkají, že ten svůj boj budou pokračovat, pokračovat dál a pořád je pod tím enormním tlakem. Evidentně Donald Trump je dalek toho přiznat svojí porážku, byť teď nejnověji ho k tomu vyzvalo i vlastně úplně všichni dosud žijící ministři obrany Spojených států. Zase to byl takový velmi, velmi silný apel. Ale, ale pořád vlastně to, to hlasování americké má, má tenhle škraloup, ale teď je tam znovu, opravdu říkám ten obrovský, obrovský průšvih Donalda Trumpa, co se týče té kontroverzní nahrávky.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Rezonuje kauza 11 780 hlasů.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Ano.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Vysvětlíme záznam telefonátu, který získal a zveřejnil list The Washington PostTrump se v něm snažil přesvědčit, jak už jste řekl státního tajemníka státu Georgie, aby našel dostatečný počet voličských hlasů a změnil tak výsledek prezidentských voleb v tomto státě. Co si myslíte o tom, že někteří v Americe přirovnávají tu nahrávku k té, která vedla k aféře Watergate a následně, tedy k rezignaci prezidenta Nixona? Jak to vůbec Jirko, vysvětluje Donald Trump tu nahrávku.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, já si myslím, že on, on je prostě přesvědčený o tom, nejsem jistý, že zatím to nějak oficiálně vysvětloval. To mi možná uniklo, ale myslím si, že on je prostě přesvědčený o tom, že, že i ve státě Georgia vyhrál. Možná to nemyslel, nemyslel úplně tak, jak to vyznělo, že, že prostě se ty hlasy musí najít někde, někde stůj co stůj, kdyby se měly prostě natisknout. Ale opravdu, když si člověk čte ten konkrétní paragraf, toho federálního trestního zákoníku, tak to opravdu vypadá jako pokus prostě ovlivnit hlasování, ovlivnit výsledek voleb a mohlo by to, mohlo by to znamenat i pro odcházejícího prezidenta vlastně pokus o druhý impeachment. Připomeňme, že už jednomu Donald Trump vlastně ve své, ve své kariéře čelil. Tam to vlastně zastavili republikánští zákonodárci, ale teď si myslím, že opravdu to nebezpečí pro něj je, je dost velké, v extrémním případě by ho to mohlo přivést i do vězení, ale tak daleko ještě rozhodně nejsme.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Trump opakovaně zpochybňuje regulérnost voleb. Jaké nezpochybnitelné důkazy předložil? On mimochodem co se týče té nahrávky, tak dokládá to v té Georgii počtem lidí, kteří chodili na jeho mýtinky.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, což, což není samozřejmě žádný, žádný důkaz. On, on investoval strašnou spoustu peněz a jeho tým investoval strašnou spoustu energie do toho, aby v těch státech, kde ten výsledek byl pro Joea Bidena v řádu tisícovek nebo desítek tisíc hlasů, našli nějaké nesrovnalosti a žádné pořádné nesrovnalosti se se nenašly. Vlastně soudní instance na nejrůznějších úrovních v jednotlivých státech a potom i Nejvyšší soud vlastně neshledaly ty ty důvody nebo ta podezření Trumpa a jeho týmu za, za podložená, takže tam se opravdu našli nějaké nesrovnalosti v řádu jednotlivých hlasů a ještě se většinou ukázalo, že to se třeba týkalo toho, že ti, ty jednotlivé pochybné hlasy vlastně byly pro Donalda Trumpa a nebyly pro Joea Bidena.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jaký vliv může mít tato vleklá dohra prezidentské volby, v podstatě finále mandátu Donalda Trumpa na voliče, i na novou administrativu Bidena. Kromě teda toho možného impeachmentu takzvaného, řekněme, v českém překladu ústavní žaloby, byť to není úplně přesné.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Ano, no my víme, že americká společnost a obávám se, že tahle aféra na tom moc nezmění, je, je velmi, velmi rozdělená a budete mít Joe Biden strašně těžké, aby, aby část těch Trumpových voličů dostal, takříkajíc, na palubu nebo aby mu dali nějakou myšlenkovou šanci ukázat, že i on může kompetentně vést Spojené státy a že bude, že bude dobrým prezidentem. Určitě se najdou, najdou lidé, kteří nějakým způsobem procitnou a řeknou si, aha, no tak my teď opravdu vidíme, že, že Donald Trump je, je opravdu osoba, která se neštítí ničeho, že teď, teď vidíme ve vší nahotě, jaký on doopravdy a jsem, jsem se velmi zvědavý, jak bude vypadat to, to předávání moci, to předávání klíčů, protože Bidenův tým říkal, že to, že to není vlastně úplně hladké a samozřejmě tenhle skandál to může, to může jenom jenom prohloubit, že se, že se Trump a možná jeho nejbližší opravdu zakopou v nějakých, v nějakých zákopech a všechno vlastně na konci ledna nepůjde tak hladce, jak by to podle zvyklostí amerických probíhat mělo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Co byste řekl Jiří, na základě čeho bude Donald Trump historií hodnocen? Bude to na základě jeho posledních dní v úřadě, co nyní vidíme nebo zvládání pandemie na základě ekonomických výsledků ještě před koronavirem nebo zásluha na vakcíně? Třeba o Angele Merkelové někteří tvrdí, že se na ní bude vzpomínat zejména v souvislosti s migrační vlnou v roce 2015.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
To je, to je dobrá otázka, no. Ty jednotlivé body, které jste zmínila, by skočily samozřejmě to hodnocení velmi, velmi odlišným, odlišným směrem. Ale domnívám se, že za nějaký delší časový úsek se spíš na Donalda Trumpa bude vzpomínat na jako na jakýsi exces. Jakkoliv se mu třeba v zahraniční politice a mám na mysli třeba ty převratné mírové dohody mezi státem Izrael a některými arabskými zeměmi, by se mu měl přičíst opravdu, opravdu velký kredit, protože na tomhle on má nezpochybnitelný podíl a a je to něco, v čem, v čem on to dění určitě posunul, posunul směrem dál a i co se týče ekonomiky, tak si myslím, že třeba to jeho hodnocení by nebylo tak, tak příkré, jak jaksi celkově o osobě Donalda Trumpa myslí, myslí jeho odpůrci, ať už v Americe nebo tady Evropy.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Jsme nadále ve spojení s Jiřím Hoškem, zástupcem šéfredaktora serveru Seznam Zprávy. Z takzvaného Kohlova děvčete, jak se jí přezdívalo, se stala nejmocnější ženou. Světa Angela Merkelová je 15 let ve funkci spolkové kancléřky, první kancléřkou německé historii. Mimochodem přesně před 145 lety se narodil Konrad Adenauer, první poválečný kancléř Německa a první předseda křesťanskodemokratické unie. Jak Jiří, vnímáte kariéru Angely Merkelové?

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No, vnímám jí velmi pozitivně a vnímám ji jako, jako vědkyni v politice, která dokázala naslouchat těm správným lidem a byla velmi trpělivá v některých fázích své kariéry, kdy to třeba s ní nevypadalo úplně růžově, protože bychom měli třeba připomenout, že ona se stala předsedkyní Křesťanskodemokratické unie, ale v tom, v tom prvním jaksi vnitrostranickém boji třeba neuspěla, nebyla kandidátkou na post kancléře ve volbách v roce 2002. To byl tehdy bavorský premiér Edmund Stoiber, který v těch, v těch volbách parlamentních potom těsně prohrál, takže kdyby bývala tehdy třeba Angela Merkelová kandidovala, no tak, tak se, tak se spolkovou kancléřkou vůbec, vůbec nestala a myslím si, že ona, ona je takovou paní, paní stabilitou. Vypěstovala si opravdu velkou, velkou důvěru ve společnosti, získala podporu sdělovacích prostředků a i díky, díky té velmi jaksi robustní pozici, tak, tak přežila i ten prudký otřes v podobě toho, jakým způsobem jednala, jak mluvila během toho začátku uprchlické krize. Byť i to si myslím, že časem ten pohled na její počínání bude, bude o něco méně kritický, než třeba je teď nebo byl v těch, byl v těch posledních letech a myslím si podle těch reakcí, které vidím v německém tisku a slyším při diskuzích s německými kolegy a kamarády, tak, tak v Německu je trošku ouzko z toho, z toho jejího odcházení, protože už si všichni na Angelu Merkelovou prostě tak, tak zvykli, že to je nějaký maják, nějaký ostrůvek stability, že jakákoliv alternativa je, je, mírně řečeno, děsí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Kdo by to byl takzvaná /nesrozumitelné/, nebo-li otázka kancléřky. Kdo by mohl převzít žezlo po Angele Merkelové? Jenom připomenu, protože to jsou dva věci. Jednak kancléřství, ale pak také předsednictví CDU, čehož se už teda vzdala, příští týden v sobotu šestnáctého by měla Křesťanskodemokratická unie na svém on-line sjezdu zvolit nového předsedu nebo předsedkyni.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Já bych na tomhle místě určitě připomněl neúspěch Angely Merkelové v podobě toho, že ona trošičku ukázala prstem stran svého nástupnictví na dámu jménem Annegret Krampová Karrenbauerová, která se stala předsedkyní CDU a zase se toho předsednictví vzdala po několika politických chybách a poté, co se prostě ukázalo, že, že není tou tou správnou osobou na správném místě. Teď jsme v situaci a já si myslím, že tam se nabízí ta analogie toho roku 2002, kdy pro, pro řadu odborníků a bookmakerů je největším favoritem na toho kancléřského kandidáta bavorský premiér, který si myslím, že je velmi, velmi nadějným, nadějným politikem, který si myslím, že samozřejmě pomýšlí na tu, na tu roli v Berlíně, ale musíme připomenout Zito a vy to víte, vy to víte úplně výborně, že Bavorsko je prostě takovým trošičku otloukánkem, že můžete být extrémně úspěšný, oblíbený v Mnichově, mít tam velkou politickou podporu, ale zbytek Německa se na vás stejně bude koukat jakýmsi, jakýmsi úkosem /souzvuk zvuků/ a asi je to taky otázka toho, jak velké politické věno z bavorské CSU do toho, do toho volebního svazku přinesete. No a vlastně druhou alternativou se teď jeví, on je tam takový věčný korunní princ Friedrich Merz který, který kdysi vlastně házel klacky pod nohy Angele Merkelové, teď byl protikandidátem zmiňované Annegret Krampové Karrenbauerové, ale je tam hlavní osoba ministra zdravotnictví Jense Spahna, který se zatím do té stranické role nějak extra nehrne, ale tím, že dělá dobrou práci na ministerstvu zdravotnictví, už je to taky velmi ostřílený politik, tak i on má, řekl bych velké, velké šance, že se jeho straničtí kolegové na něm nakonec usnesou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Bude to zajímavý rok ve světové politice.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
No to nepochybně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Za výhled a komentáře děkuji Jiřímu Hoškovi, zástupci šéfredaktora serveru Seznam Zprávy. Mějte se krásně, na slyšenou.

Jiří HOŠEK, komentátor, Seznam Zprávy
Děkuju za pozvání, na slyšenou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka
Příjemný poslech dalších pořadů dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.