Jiří Hlaváč: Kontrola státu nad uměním? Je to pozvolná cesta do pekel

20. prosinec 2019

Maďarská vláda chce utužit dohled nad divadly. Už Hitler, Stalin, ale i McCarthy usilovali v moderních dějinách o podmanění uměleckého prostředí, zamýšlí se hudebník.

Maďarská vláda předložila parlamentu návrh zákona, který by utužil dohled státu nad divadly. To vyvolalo protesty herců a diváků, kteří se obávají o uměleckou svobodu v zemi. „Loajalita vždy přináší mnoho těžkostí a závazků. A logicky také mnoho nesvobody,“ souhlasí s obavami maďarských divadelníků Jiří Hlaváč.

Čtěte také

Hitler, Stalin, ale také McCarthy, vybírá hudebník osobnosti 20. století spojené s režimy, které usilovaly o podmanění uměleckého prostředí. Ale i české umění dokázalo sloužit ideologické doktríně, která určovala pravidla, připomíná.

Cesta do pekel

„Současná maďarská garnitura nepochybně usiluje o vlastní dlouhověkost, tedy vládu ne jen v jednom volebním období.“ V takovém případě podle Hlaváče potřebují podsouvat koncept vlastního pojetí do všech úrovní veřejného života.

„Umění je svědomím, ale také hnacím motorem. Přináší nové vyjádření, nový pohled a názor. A ten, kdo chce kontrolovat moc, chce, aby mu bylo umění podřízeno,“ zamýšlí se Jiří Hlaváč v pořadu Jak to vidí.

„Taková kontrola může být ekonomická, nebo i dramaturgická. Věřím, že tak daleko to v Maďarsku ještě nedošlo. To nejhorší, co může nastat, je, když jsou dosazovány konkrétní osoby pro konkrétní úkoly. To je vždycky cesta do pekel.“

Kde bychom byly s Martinů nebo Kunderou?

Bohuslav Martinů v USA

Zaručit uměleckou svobodu podle něj nejde. Ale měla by být zachovávaná rovnost přístupu k nejrůznějším příležitostem. „Kultura přežila za staletí své existence neuvěřitelné výpady a přežije to i v Maďarsku. Jde ale o to, že osobnosti, které mohou být zrovna na vrcholu svých tvůrčích sil, najednou nemají příležitosti.“

„My se mnohdy schováváme za to, že se nic tak zásadního nestalo. Ale ono se stalo. Kdyby tady byl Martinů a zůstal Kundera, celý obraz našeho kulturního nouveau by vypadal jinak. Nejen v hudbě a literatuře.“

Další témata rozhovoru: odkaz Václava Havla; konec pracovního života umělce; vzpomínka na Jiřího Jirmala; oslavy 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena.

Spustit audio

Související