Jiří Hlaváč: Jakékoli odvolání je vždy v kompetenci nadřízeného orgánu

23. duben 2019

Šéf Národní galerie Jiří Fajt a ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup byli odvoláni. Jde politikum nebo osobní pomstu?

Ministr kultury Antonín Staněk odvolal šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea Umění Olomouc Michala Soukupa. Podle ministra nejsou schopni jednat hospodárně. Jiří Fajt i Michal Soukup důvody odmítají. Podle opozice se  Staněk odvoláním Fajta snaží zavděčit prezidentovi.

Ať se soudí

„Jakékoli odvolání jest vždy v kompetenci daného nadřízeného orgánu. A jestliže nadřízený orgán má dostatek relevantních podkladů pro to, aby konal, tak prostě koná. Abych prokázal, že je to všechno jinak, že je to v rovině osobní vendety, na to existuje civilní soud,“ myslí si klarinetista, skladatel a vysokoškolský pedagog Jiří Hlaváč.

„U soudu mohu prokázat, že jsem vždy konal podle zásad a zákonů, které se po mně vyžadovaly. Já do toho vztahu nevidím. Pan ministr nese velkou zodpovědnost za to, že na upozornění kontrolního orgánu musí reagovat. To je prostě resumé, které stojí a je platné na celém světě,“ uvažuje Hlaváč v pořadu Jak to vidí...

Politika místo ideologie

„Jestliže do roku 89 vévodila jakási ideologická doktrina, dneska je to rovina politická. Velmi často se hledají složitě osobnosti, které budou vyhovovat onomu politickému zadání a zároveň nabídnou šíři té osobnosti, která problematiku zná, která je schopna ji nějakým způsobem pojmenovat, vysvětlit, analyzovat a nakonec najít optimální řešení.“

Další témata: Velikonoce; teroristické útoky na Srí Lance; napadení Dominika Feriho; odvolání šéfa Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea Umění Olomouc Michala Soukupa; naše kulturní politika; Notre-Dame; smrt hokejistů a trenérů Luďka Bukače a Jána Staršího.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.