Jiří Hlaváč: Ideální vzdělání? Odpovědnost, zájem a píle studentů i pedagogů

27. březen 2019

Ministr školství představil novou koncepci systému vzdělávání, která dává více prostoru mediální výchově a moderním dějinám. Jak by měl vypadat ideální vzdělávací systém?

Už Jan Amos Komenský řekl, že nikoho nelze učinit vzdělaným bez pěstění snahy a píle. A tady bych začal – potřeba je snaha a píle všech aktérů, což znamená, že pedagog musí začít u sebe a neustále studovat a vzdělávat se, být ‚in‘ v problematice současnosti,“ říká v pořadu Jak to vidí Jiří Hlaváč.

Skládat zkoušky nestačí

Nedávno jsem říkal svým studentům: Problém je v tom, že se domníváte, že stačí chodit do školy, navštěvovat přednášky a skládat patřičné zápočty a zkoušky. Váš vklad by měl být v tom, že chcete dosáhnout svého osobnostního maxima. A to je právě i zapojení volních vlastností a studentské morálky.“

Studium stojí mnoho peněz a úsilí a naši studenti a pedagogové by měli být vedeni k odpovědnosti za to, že vložené prostředky musí přinést i nějakou míru návratnosti,“ myslí si Jiří Hlaváč a zdůrazňuje roli odpovědnosti, kterou by měli obě strany vzdělávacího procesu vůči společnosti cítit.

Hodně se dozvím od studentů

Další velmi důležitou složkou zkvalitňování vzdělávání u nás by měla být podle něj otevřená komunikace mezi studenty a pedagogy: „Já se mnoho dozvím od svých studentů, protože oni vidí svět jinak než já a ze vzájemné diskuze může vzejít řada podnětů.“

„Měli bychom spolu proto mluvit, diskutovat, objasňovat a mít k sobě vzájemný respekt a důvěru. To vše ovšem za předpokladu, že obě dvě strany do toho vkládají stejný zájem a stejné úsilí,“ uzavírá klarinetista, skladatel a pedagog.

Další témata rozhovoru: V čem se Jan Amos Komenský podobá Leonardovi da Vinci? Studenti protestují proti změnám klimatu, neměli by raději sedět ve školních lavicích? Kdo je skutečná morální autorita? Zaslouží si Marie Terezie sochu v Praze? A jaké vlastnosti má mít opravdu dobrý dirigent?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.