Jestli lidé chtějí zažít silné emoce, ať se podívají na film Vlny, zve do kina herečka Marika Šoposká

15. srpen 2024

„Hrdina? To je člověk, který obětuje svoje nepohodlí kvůli pravdě. A jde si za ní. To splňují rozhlasoví redaktoři, o kterých je film Vlny.“ To je názor jedné z představitelek nového snímku Jiřího Mádla. Jaké emoce cítila při natáčení? Co soudí o kolaboraci? Točila se jí složitě milostná scéna? Bavil ji design 60. let a hraje ráda dobové filmy? V čem je Jiří Mádl pohodový režisér? Vrátila se ráda do seriálu Oktopus?

Marika Šoposká

„Každý si svoje hrdinství tvoří ve svých podmínkách. Redaktoři a redaktorky nestáli na barikádách, ale dělali, co mohli. A je důležité ukazovat světu silné ženské hrdinky. I ony dělaly důležitá rozhodnutí,“ rozvádí dál téma hrdinství.

„Obecné znalosti o roku 1968 mají všichni, ale nevěděla jsem o rozhlasových redaktorech, kteří konali malá hrdinství a dělali maximum pro pravdu, svobodu a celou společnost. Uvědomuji si, že celý život musíme bojovat za svobodu a nechápu, že pro některé lidi nemá tu hodnotu jako pro mě.“

Rozhovory i historické souvislosti k filmu Vlny najdete na webu mujRozhlas.

„Jestli lidi chtějí po dlouhé době zažít emoce, které je zasáhnou přímo do srdce, tak jako to zasáhlo mě, tak je to dobrá volba,“ uzavírá herečka Marika Šoposká v Blízkých setkáních.

autoři: Vasil Fridrich , eh
Spustit audio

Související