Je nás sto tisíc ročně

16. květen 2009

Manželé Vondruškovi po tragické smrti své dcery iniciovali vznik Českého sdružení obětí dopravních nehod. Tragické následky silničních neštěstí - smrt nebo těžké zranění - zasáhnou každý rok v České republice na 100 000 lidských osudů. Oběti totiž mají rodiny, partnery, blízké přátele a jim všem se život po dopravní nehodě hodně změní.

České sdružení dopravních nehod pomáhá jak postiženým účastníkům, tak i pozůstalým, kteří se dostali do velmi těžké životní situace. V bolesti ze ztráty blízké osoby nebo i s velkými vlastními zdravotními problémy musí často čelit mnoha praktickým problémům, a to nejen se zajištěním pohřbu, ale i kvůli jednáním na různých úřadech včetně soudů, finančním potížím, komplikacím při zajišťování odborné lékařské či sociální péče atd. Proto je velmi důležité mít v této situaci někoho, kdo bude naslouchat, sdílet prožívanou bolest, případně dokáže pomoci při řešení praktických starostí.

V pořadu "Je nás sto tisíc ročně" uslyšíte zakladatele a spolupracovníky Českého sdružení obětí dopravních nehod manžele Vondruškovi, dále Michaelu Blatnou a Janu Neuserovou. Mistr zvuku Roman Špála.

Užitečné linky

www.csodn.cz - České sdružení obětí dopravních nehod. Od listopadu 2008 bude dobrovolně obnoven provoz poradenské kanceláře ČSODN v Po a St od 13:00 do 17:00.

www.nemyslis-zaplatis.cz - kampaň, kde jsou také výpovědi pozůstalých, včetně mapy nehodových míst

www.mvcr.cz - v sekci mimořádné události jsou např. letáky "Prožili jsme dopravní nehodu, jak dál?" "Když zahyne blízký" apod. Totéž je na webu PITu: http://pit-cr.info

www.hzscr.cz - informace pro občany týkající se mimořádných událostí, zmíněny služby pro veřejnost

www.obcanske-poradny.cz - bezplatná (prvotní) právní pomoc pro občany - kontakty na OP v daných krajích.

www.umirani.cz - veřejná diskuse k tématu umírání

www.llp.cz/cz - web Ligy lidských práv - užitečné informace, materiály

www.pohreb.cz - praktické informace o tom, co dělat bezprostředně po úmrtí blízkého člověka

www.dlouhacesta.cz - občanské sdružení, které se věnuje pomoci rodičům, kteří přišli o děti (nejen při dopravních nehodách)

www.bkb.cz - web o. s. Bílý kruh bezpečí - ochrana obětí trestné činnosti atd.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.