Jaroslav Šebek: Migranti jsou pouze hosté, kteří musí přijmout naši kulturu

15. leden 2016

Evropané v 18. a 19. století osídlovali svět – a nyní svět osídluje Evropu. To nedávno napsal britský deník Financial Times a předpověděl, že migrační tlaky neustanou ani v budoucnu.

„Evropa si musí vytvořit novou kulturní identitu, aby se dokázala nové situaci přizpůsobit,“ říká historik Jaroslav Šebek. K tomu je ale třeba pochopit příčiny: „Evropa ztratila na demografickém růstu. Což souvisí s tím, že zažila dvě světové války, které ji populačně zdecimovaly,“ vysvětluje.

A dodává, že s touto ztrátou už se kontinent nikdy nedokázal vyrovnat. Už v 60. letech tak začínají přicházet první vlny tzv. gastarbeiterů do vylidněného Německa. Nejde ale jen o demografický vývoj.

Dalšími příčinami je pochopitelně válka na Blízkém východě a také problémy klimatického rázu. „Je to otázka sucha a snížení zemědělské produkce v Africe i právě na Blízkém východě,“ vysvětluje.

Budíček pro Evropu

Jaroslav Šebek se domnívá, že přinejmenším němečtí politici v otázkách migrace zaspali. „Na problematiku se dívali ryze ekonomicky. Tedy že přistěhovalci představují levnou pracovní sílu, podobně jako tomu bylo v 60. letech. Ale neuvědomili si kulturní rozměr, který se ukázal právě při silvestrovských útocích,“ myslí si.

Čtěte také

„Vnímám to jako budíček pro německé i evropské politiky, aby problémy začali řešit v celé jejich šíři,“ dodává. Takový tlak už německá kancléřka Angela Merkelová zažívá i ze své vlastní strany. A to především z Bavorska, které je migrační vlnou zatíženo nejvíce.

Neznámé vlastní hodnoty

Politici se ale musí zabývat nejen regulací migrace, ale i integrací přistěhovalců. „Musí být nastavena jasná pravidla, oni jsou pouze hosté, kteří musí přijmout naše kulturní kodexy. A svou identitu uzpůsobit té naší,“ říká.

Jaroslav Šebek

Co si pod tím představit? „Naše kulturní identita vychází z křesťanských hodnot. Je ale otázka, jestli hodnoty sami známe. Mám pocit, že jsou dnes jen takový klacek, kterým se odráží jiné názory. Mnozí ale neznají pravou podstatu hodnot,“ zamýšlí se.

Logicky je pak problém s tím, jak takové hodnoty předávat přistěhovalcům. „Strach, který ve společnosti panuje, možná souvisí právě s touto nejistotou. Lidé se cítí ohrožení a zranitelní,“ domnívá se.

V čem tedy křesťanské hodnoty spočívají? „Jednak v dodržování desatera a navazující hodnoty jako tolerance, milosrdenství, solidarita a respekt k lidské důstojnosti. To vše je třeba nabízet a výchovou vštěpovat i přistěhovalcům,“ říká. Ti tak musí pochopit, že v Evropě jsou jiné zvyklosti než třeba na Blízkém východě.

Změní Angela Merkelová svůj postoj k uprchlíkům? Hrozí Evropě vzestup nacionalistických a extremistických stran? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Jaroslav Šebek , ert
Spustit audio