Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness: Sval je elixír života, který se po staletí hledá

8. březen 2024

Češi jsou pátým nejtlustším národem světa. Jak tomu čelit? „Musíme převzít odpovědnost za své zdraví. Neuvažovat tak, že až budu mít problém, naše zdravotnictví to vyřeší,“ apeluje. Jaká je pětice pravidel na udržení správné kondice? Je fitness opravdu jen pro mladé? Může pohyb usnadnit léčbu? Jak změnit náhled společnosti na pohyb? Co je projekt Aktivní Česko? Jak dlouho cvičí?

„Když na sebe lidé vezmou odpovědnost za své zdraví, většině dojde, že by měli rozumně jíst a rozumně se hýbat. Žijeme ale v době, která to po nás moc nechce. Spoustu věcí zvládneme od počítače a do toho máme obrovskou nabídku jídla, kterou vám přivezou až domů.“

Jana Havrdová

„Nízká potřeba pohybu a velmi vysoká nabídka dobrot je smrtící koktejl, který musíte jednoho dne zastavit, nebo skončíte v 60 % populace, která má nadváhu nebo obezitu,“ varuje Jana Havrdová.

„Nadváha není jen o vzhledu. Ovlivňuje kvalitu života. Takže je vaše volba, jestli budete vnoučata učit jezdit na kole či na lyžích, nebo ne.“

Sval je nástroj, díky kterému se hýbeme. „Čím je člověk starší, tím víc by neměl zapomínat na svalový trénink. Nejde o pekáč buchet na břiše, ale o způsob, jak být nezávislý. Sval je elixír života, který se po staletí hledá. Je to zpomalovač stárnutí,“ uzavírá Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související