Expedice: Co se děje s vaším tělem při sportu a cvičení? A jaký sport je vhodný a bezpečný pro všechny?

13. květen 2023

Květen je nejen měsícem lásky, ale také startu letní sportovní sezóny. A spolu se zahájením všemožných mistrovství se na sportovní dráhu vydává spousta sportovců-amatérů. Stávají se z nás běžci, hokejisté, fotbalisté, cyklisté. A snažíme se připravit jak fyzicky, tak vizuálně. Ostatně, už staří Řekové sportovali a přikládali kultu těla nemalý význam. V tomto směru se od nich moc nelišíme. Jenže: víme, co se při jakékoliv tělesné aktivitě děje v našem těle?

Jak reagují jednotlivé orgány na nečekanou zátěž? Který reaguje jako první? Co se děje s našimi svaly a co s krevním oběhem? A co se stane, pokud se vrhneme na tělesné aktivity příliš unáhleně a bez přípravy? Mohou některé sporty při neodborném tréninku tělu víc uškodit než prospět? Existuje druh sportu, který je vhodný a bezpečný pro všechny? 

Expedici do našeho těla a sportu povedou prof. Martin Matoulek z III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, primář oddělení ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí nemocnice na Františku v Praze MUDr. Miroslav Sinkule a někdejší rekordman v desetiboji, vítěz z olympiády, mistrovství světa i Evropy Roman Šebrle.

Spustit audio

Související