Jan Kubáček: Dirigentem bude i dál Zeman. Při společném obědě dával Babišovi domácí úkoly

6. leden 2020

Na Tři krále startuje už tradičně politický rok. Prezident a premiér to symbolicky potvrdili společným novoročním obědem. Co se z jejich setkání dalo vyčíst?

 

Setkání rodin prezidenta a premiéra nad novoročním obědem se neslo v neformálním a přátelském duchu. Zeman s Babišem tradici, kterou zavedl prezident Klaus, využili k tomu, aby zahájili novou politickou sezónu a sladili politiku Hradu a vlády.

Přítomnost rodin státníků hodnotí Jan Kubáček v pořadu Jak to vidí jako pokus oba nejvyšší představitele „zlidštit a ukázat, že to nejsou vlci samotáři“.

Ladění strategie

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš s rodinami na tradičním novoročním obědě v Lánech.

Navzdory neformální atmosféře byl program rozhovoru poměrně vážný. Jeho výsledky se nejspíš projeví v nejbližších dvou měsících. Diskuzi orámovala dění na mezinárodním poli, hlavně napětí mezi USA a Íránem nebo USA a Čínou, ale i brexit nebo vývoj v Rakousku.

Dirigentskou taktovku domluvené strategie bude podle politologa i nadále držet Miloš Zeman. Konstelace, kdy je výrazný prezident a premiér v čele menšinové vlády, totiž rozdává silnější karty prezidentovi.

Rozdávání karet

„Myslím, že se domlouvalo i to, kde bude činný premiér s nějakou výpomocí prezidenta, kde to bude svrchované téma prezidenta a kde si budou pánové vycházet vstříc nebo si přinejmenším nebudou házet klacky pod nohy,“ odhaduje Jan Kubáček.

Styčné body budou podle něj v realistické politice vůči sousedům, v jaderné politice, v oblasti zahraničních misí a ekonomické diplomacie. Rozdílně se oba politici dívají nejspíš na vztahy v rámci EU a v oblasti vnitřního života v rámci České republiky.

„Tam jsem měl trochu dojem, že Miloš Zeman využíval příležitosti hostitele a dával Andreji Babišovi domácí úkoly. Ostatně to naznačil už ve svém vánočním poselství,“ myslí si Kubáček.

Další témata rozhovoru: Proč podle Jana Kubáčka na českém politickém trhu poptávka převyšuje nabídku? Co otestují podzimní krajské volby?

Spustit audio

Související