Přepis: Jak to vidí Jan Kubáček – 6. ledna 2020

6. leden 2020

Hostem byl politolog Jan Kubáček.



Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den přeje Zita Senková. V následujících minutách se dozvíme, jak některé události vidí a komentuje politolog Jan Kubáček. Já Vás vítám, dobrý den.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Dobrý sváteční den, a dovolte mi možná, jedním dechem, posluchačům popřát hlavně pevné zdraví, hodně štěstí, hodně houževnatosti, a pokud možno, a budeme se o tom bavit, když budou ty složité případy, tak dobré rozuzlení.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Děkujeme za přání. My nabídneme v následujících minutách politický výhled roku 2020, a to nejenom na české scéně. Zamyslíme se i nad tím zda a za kolik se do únorových slovenských parlamentních voleb promítne vraždy investigativního novináře a jeho snoubenky před dvěma lety. Probereme i šance nové rakouské koalice, a neunikne nám ani explozivní situace na Blízkém východě a její důsledky, nejenom pro tamní region. Nerušený poslech. Na zámku v Lánech se na tradičním novoročním obědě včera sešel prezident Miloš Zeman s premiérem Andrejem Babišem. Kromě společenských témat se mluvilo například o státním rozpočtu nebo o stavebních řízeních. Prezidentská kancelář novoroční tradici komentovala jako milé setkání, předseda vlády jako příjemný rodinný oběd. Jaký je pohled politologa, Jana Kubáčka?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Tak vedle toho, že je to spíš takové neformální setkání, novodobá tradice, od prezidenta Václava Klause zavedená, kdy se spíše ladí neformálně a v příjemném prostředí, v podstatě ten politický rok, který začíná, ta politická sezóna, a ladí se jak dění v poslanecké sněmovně, tak zejména součinnost vlády, prezidenta, ekonomická zahraniční diplomacii, tak i přesto, že oba dva státníky obklopovaly jejich rodiny, což byl zajímavý fenomén, a mám pocit, že to byl jistý pokus oba pány zlidštit, ukázat, že to nejsou solitéři, že to nejsou vlci samotáři, ale že jsou obklopováni svými rodinami a že mají tedy ten i přesah lidský, občanský, tak si myslím, že kuriózně ten program byl poměrně intenzivní, jednak to doplnila světová politika, dění okolo Íránu, velmi důležitá jednání mezi Čínou a Spojenými státy americkými, do toho v podstatě několik výhledů, které se vztahují jak k sousednímu Rakousku, o čemž se určitě budeme bavit, tak dění vlastně v Evropské unii, ve vztahu k brexitu, ve vztahu k vyjednávání rozpočtu na další období, takže ono nakonec mezi tím sváteční menu, a v uvozovkách "pobíhání rodinných členů" v blízkém okolí, nakonec ten politický program byl asi hodně vážný, důležitý, a myslím si, že jeho výsledky, nebo průběžné náznaky strategie budeme vídat teďka v nejbližších týdnech, v nejbližších dvou měsících.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Když jste hovořil, pane Kubáčku, o jakémsi ladění pro to příští období, tak podle jakých not, abych zůstala u terminologie, se bude hrát?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Tak kdybych držel ten hudební symbol, tak tím dirigentem si myslím, že v mnoha ohledech bude prezident republiky. Ač by mnozí mohli říci, ale ústava a parlamentní pravidla jsou přece nastavena spíše ve prospěch premiéra, jeho vlády, a Poslanecké sněmovny, tak realita posledních ani ne třiceti let, v podstatě vidíme od začátku první republiky, je, že když je výrazný prezident, a premiér menšinové vlády, tak vždy dominuje prezident. A to je tady splněno. Andrej Babiš, i přesto, že je hodně viditelný, energický, dokáže zabavit v podstatě všechny tuzemské politiky, a tak přesto je to premiér menšinové vlády, navíc ze stran, které mají v mnoha ohledech blízko k prezidentovi. Takže myslím si, že se v podstatě domlouvalo i to, kde bude činný premiér, s nějakou výpomocí prezidenta, kde to bude svrchované téma prezidenta, a kde si například pánové budou vycházet vstříc nebo přinejmenším nebudou si házet klacky pod nohy. Ale ten dirigent si myslím, že je Miloš Zeman.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Taktovka tedy je na Pražském hradě. Kde budou ty styčné body a kde naopak, hrozí, se rýsuje, třeba nějaká kontroverze? U kterých témat?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Myslím si, že styčné body budou v takové té realistické diplomacii ve vztahu k sousedům, myslím si, že se určitě debatovalo ohledně jaderné energetiky, protože to bude téma, jak rezonující v Evropské unii, tak bezesporu v česko rakouských vztazích, to už teďka po té čerstvě vznikající vládě rakouské můžeme konstatovat, myslím si, že se ladil i takový určitý realismus v oblasti zahraničních misí, jen připomenu, máme své vojáky,  a policisty v Iráku, v Iráku primárně, a na Golanských výšinách, to jsou oblasti, které teď budou hodně pod tlakem právě toho americko íránského přetahování, no a myslím si, že se hodně ladila i ekonomická diplomacie, naopak, takové ty rozdílnosti vidím ve vztahu k takovému tomu vnitřnímu vyjednávání v Evropské unii, a kde Andrej Babiš je jakoby otevřenější, a potom ve vztahu k některým normám v tom vnitřním životě České republiky, kde jsem měl trochu dojem, že v podstatě Miloš Zeman využíval té příležitosti hostitele a dával domácí úkoly Andreji Babišovi. Ostatně to, co už naznačil vlastně i ve svém vánočním poselství.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Lze říct, že na Tři krále, jaksi startuje ten politický nový rok?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Máte absolutní pravdu, je to taková tradice, možná by mnohé překvapilo, že je poměrně dávnověká, řeklo by se, z pohledu těch moderních dějin, protože ji nastartovali představitelé ještě tehdy neexistujícího Československého státu, vlastně v roce 1918, tříkrálovou deklarací, a od té doby, vlastně i v devadesátých letech jsme několikrát zažili různé tříkrálové apely, manifesty, deklarace, a od té doby se v podstatě bere, že právě ti Tři králové jakoby ukončují období klidu, zároveň neostřelování se, a začíná už zase taková ta horká politická sezóna, jednak velkých dokumentů, strategických apelů případně schůzí, ale zároveň toho drobného ostřelování.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Byly jakýmsi předskokanem co do témat agendy novoroční projevy? Lze z nich vyčíst třeba to, co bude mít na naši politiku největší vliv?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Bezesporu ano, dá se říci, že vždycky novoroční projev byl určitý vzkaz nejen z Hradu, ale bylo to určité vidění světa těch nejbližších témat, přinejmenším v zahraniční politice, protože jen připomenu, že velmi důležitá role českých prezidentů je právě v té bezpečnostní, přece jen jsou to vrcholní představitelé české armády, z titulu ústavy, a z titulu celé řady rozhodnutí, a zároveň v té zahraniční politice, protože tam prezident tradičně promlouvá velmi výrazně, byl to Václav Havel, byl to Václav Klaus, ostatně mohl bych vzpomenout Tomáše Garrigue Masaryka, Edvarda Beneše. Nakonec i Ludvíka Svobodu, ta tradice tady zkrátka je, je ustálená, no a postupně k tomu přibývalo když právě byla situace silných prezidentů a zároveň menšinových premiérů, i takové to vzkazování, jak se říká, do podhradí. Neboli do života parlamentu, do života politických aktivit, do života politických stran, a to jsme zažili i toho 26. v tom Štěpánském poselství vánočním.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Opozice se bude letos rozhodovat, zda přece jenom spojí síly v nějakou formu koalice, má vůbec někdo o takový, řekněme společný projekt, zájem?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Je zajímavé, že nastala, což by z pohledu ekonomie nebo spotřebitelského chování, bylo naprosto nepochopitelné, situace, že mnozí voliči zájem mají, v podstatě i ta, ty události, ta atmosféra toho je také těhotná, aby některé politické subjekty začaly kooperovat, a vlastně se to tříští jako tradičně, zase na té osobní chemii, neboli na těch stínech a neschopnosti překročit je a dohodnout se na kooperaci některých stran, rovnou říkám, určitě by ani volič nepřivítal, kdyby se semkli od Pirátů, až po ODS, TOP 09 či starosty, všechny subjekty, ale dovedu si představit, že je velmi úzká souhra například starostů, TOP 09, Lidovců, není nepřekonatelná a mnozí voliči by ji přivítali a přivítali by ji ideálně průběžně, na pozitivním programu, hned říkám jedním dechem, a ideálně na novějších tvářích, ideálně z regionů s nějakým už životním listem, s výsledky, a schopností neřešit neustále jen personálie, v tomhle případě primárně Andreje Babiše, ale řešit témata, která zajímají republiku protože se ukazuje, že voliči už dlouho očekávají, kdo přijde s tématy, jak posunout republiku dál, a jak ji posunout ideálně pozitivně, a ideálně v souhře společnosti.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Takže voliči by zájem i měli, nicméně jednotlivé strany až tak ne.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Kuriózní, zákazník je, ale obchodník stále není schopen sloučit velmi podobný sortiment, a soustředit se na nové produkty.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A je mezi těmi produkty, pane Kubáčku, i nějaký jiný, než řekněme balíček se jménem anti Babiš?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Bohužel, zatím se ukazuje, že příliš ne, a musím říct, že k mému velkému překvapení, protože když se podíváte na ty jednotlivé subjekty, mají spoustu starostů, mají spoustu regionálních představitelů, mají mezi svými řadami řadu velmi aktivních osobností, právě se zkušeností místa, neboli bych očekával, že to budou přesně strany, které budou Andreji Babišovi, a nejen jemu, ale vládě mávat, ministrům, před očima nápady, jak zlepšit kvalitu života v obcích a jejich nejbližším okolí, jak posílit vymahatelnost práva, právě v té každodennosti života, jak posílit servis státu, tak, aby opravdu vycházel vstříc občanovi a ne, že občan vymýšlel, jak si udělat čas, abych všechno oběhl z pohledu úřadů, a dalo by se pokračovat, neboli mě právě překvapuje, že oni vlastně mají tu specializaci, jakoby lékařskou, ale nejsou schopni ty zkušenosti pacientů, a požadavky pacientů, přenést o patro výš. A to mimochodem jsme naťukli velká témata jako zdravotnictví, sociálno, tam je spoustu konkrétních, velmi důležitých opatření, které v podstatě ten svět proti Andreji Babišovi zatím nechává ležet na ulici, a vůbec není vyloučeno, že pokud v tom roce 2020 se nepohnou, tak přijde někdo jiný, který řekne ta témata tady jsou, já je uchopím a náhle řada těch stran nebude potřeba.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Změní se něco? Případně poté, co některé formace čekají personální změny, u TOP 09, tam už vidíme tu změnu, v čele má strana Markétu Pekarovou Adamovou, lidovci budou vybírat náhradníka za Marka Výborného, volební sjezd čeká také ODS, i tam třeba by jste, pane Kubáčku, tipoval nějakou změnu personální?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Zajímavé je, že vlastně když se podíváme, v nejbližším týdnu nás čeká vlastně setkání Pirátů, následuje ODS, pak budou následovat Lidovci, tak i přestože Piráti se prezentují jako razantnější strana, tak tam žádné otřesy příliš nečekám, tam si spíš myslím, že to bude ladění témat, a další strategie. U ODS bude velmi zajímavý souboj o místo předsedy, tam asi nejzvučnější jméno bude Alexandr Vondra, a to by v tu chvíli bylo období ODS, kdy zase začíná vykasávat rukávy, nebojí se politické korektnosti, nebojí se zdvihat témata, která jsou mezi lidmi, ale tak nějak se přehlédla, neřeší se, a ODS se vlastně začala posouvat spíše do takového salónního konceptu, to si myslím, že Alexandr Vondra by byl ten z těch politiků, který by je zase vracel zpátky do takového toho reálu života, a kuriózně asi nejtěžší a nejostřejší, a zatím s největším neznámým, vývoj bude u lidovců, protože ač klidná síla, tak tentokrát vlastně ta jména, která padají, tak když budeme brát optikou hlasu, tak všichni tři kandidáti jsou na tom velmi podobně, jen připomenu předseda lidoveckého klubu poslaneckého, pan Bartošek, bývalý ministr zemědělství, pan Jurečka, a velmi výrazná tvář, europoslanec, Tomáš Zdechovský, takže kuriózně asi nejostřejší souboj, a nejzajímavější, s velkým otevřeným koncem, je u lidovců.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Se mnou ve studiu je politolog Jan Kubáček. Co podle Vás otestují podzimní krajské volby?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Ty krajské volby budou zajímavé v tom ohledu, že sice mnozí říkají, že to je taková generálka na volby sněmovní, ale ono se ukazuje, že i volič se chová, uvažuje odlišně, že spíše volí podle místních témat, podle zkušenosti s místními politiky, podle očekávání, kam by ten region chtěl posunout, takže spíš očekávám, že to bude takové to testování jednak důvěryhodnosti stávajících hejtmanů, navíc si myslím, že se nám ty místní parlamenty, regionální parlamenty krajské, mnohem více zabarví, že se ukazuje, že co se podíváme na krajské volby, tak přibývá těch subjektů, přibývá kandidátek, a těch politiků dalších.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Myslíte, že to bude více barev? Nebo bude dominovat jedna, když připomeneme třeba rok, pokud se nepletu, 2008,  kdy kraje zavládla taková ta oranžová tsunami, ČSSD získala.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Myslím si, že ta situace byla hodně dána Jiřím Paroubkem, a jeho velmi jiným odlišným politickým stylem, tím, že tam v podstatě máme tuhle zkušenost porovnatelnou akorát s premiérem Andrejem Babišem, a už si to několikrát ozkoušel v těch krajských kampaních, tak tentokrát si myslím, že tím, že už to je okoukanější tvář, tak spíše sázím, že tam bude více barev duhy, a pak samozřejmě přijde to druhé kolo, velmi zásadní, a to je souboj o to, kdo bude mít hejtmana a jaké budou koalice. Každopádně si myslím, že ty koalice výsledné budou mnohem pestřejší a rozhodně budou mnohem regionálnější, že se ukazuje, že i v tomhle ta Česká republika jde více zkušeností jiných států, s delší tradicí těch jakoby krajských parlamentů, krajských vlád, neboli, že se nám ty kraje čím dál víc osamostatňují, a už začínají fungovat opravdu tou optikou, co si nevyřešíme sami, Praha nikdy nevyřeší.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Bude to jakýsi test řekněme politické vyváženosti? Opozice kontra vláda?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Bude to rozhodně test toho, jestli mnohé politické subjekty jsou schopny spolupracovat v nějaké širší kandidátce a zatím to vypadá, že spíše ne. A bude zajímavé sledovat, jestli ti voliči je potrestají za to, že se tedy potvrdí to, že opravdu očekávají větší souhru, a nebo si zkrátka najdou své alternativy a v podstatě se soustředí na pár osobností, které je buď dlouhodobě oslovují nebo je zaujmou v tom samotném podzimním finále. Každopádně si myslím, že ty kraje zase dají informaci, že jsou v mnoha ohledech schopni jít svou cestou, být mnohem emancipovanější vůči Praze, i české vládě, a že ta krajská politika začíná být z pohledu lidí opravdu jakoby samostatná, důležitá kapitola českého dění.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Volit se bude i do Senátu, což je v tuto chvíli poslední opoziční bašta.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Je to pravda, tam se dá očekávat, že s velkou pravděpodobností v podstatě ty subjekty, které mají výhrady k vládě posílí, že nás to utvrdí v tom, že nemůžeme čekat žádné zásadní ústavní změny, do konce mandátu této vlády, a zase to povede asi i kuriózně k tomu, že téměř bych si vsadil, že i Senát bude mnohem regionálnější, nebo že to bude spíše komora starostů, komunálních politiků, a tam trochu v tomhle budeme mít podobnou zkušenost, jako například sousední Rakušané, kteří mají druhou komoru, která je automaticky skládaná z krajských vlád, a je to možná na debatu i pro nějakého budoucího premiéra či premiérku, že by možná i tohle cestou jsme mohli uvažovat, čím by jsme mimochodem ušetřili, významně, i vlastně jedno kolo, jednu charakteristiku voleb, možná postupně propojovat právě ty vlastně regionální reprezentanty vzniklé z krajských voleb, právě se Senátem. Protože když se podíváte, tak dneska už dvě třetiny jsou v podstatě s DNA komunálních politiků, starostů, regionálních osobností.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Nová rakouská vláda, koalice rakouských lidovců a Strany zelených, složí zítra slavnostní slib. Je to vůbec poprvé v rakouské historii, kdy do politického svazku, na celostátní úrovni, vstupují tradiční konzervativci s vyhraněnou ekologickou stranou. Jak to může a bude fungovat?

Jan KUBÁČEK, politolog:
Bude to velmi složité soužití, protože se dá očekávat, že oba dva proudy budou chtít dominovat, budou chtít v uvozovkách "svým voličům říci podívejte, jak jsme ukočírovali ten druhý svět", neboli podívejte, jak jsme ekology přivedli k rozumu nebo konzervativnímu vidění světa, naopak, ekologové budou říkat, podívejte, jak jsme dokázali křesťanské demokraty učit tomu, co se okolo nás děje, čili filozofie 21. století. A jak bývají velké plány, tak já se obávám, že nakonec ta vláda se hodně zaměří spíše na takové ty průběžné, relativně už zajeté, stereotypy nebo zvyklosti, neboli, myslím si, že se nám tady zase hodně oživí příběh Temelín, příběh Dukovany, a to je samozřejmě druhý vzkaz vůči české vládě, i z toho titulu, že jeden z aktivistů protijaderných, bude teď, tedy pravda ministrem práce a sociálních věcí, hornorakouský reprezentant, ale očekávám, že budeme zažívat mnohem lítější souboj o to, jestli tedy budeme u nás rozšiřovat a dostavovat jaderné elektrárny, nebo se to bude handlovat, nebo bude docházet k nějaké stagnaci a status quo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Faktem ale je, že pro nás, pro Českou republiku, není postoj Rakouska, žádnou neznámou. Co se týče životního prostředí.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Je to pravda. To DNA tam je, je tam dlouhodobá stopa, mimochodem, pestrá i tím, že Rakousku to nebrání od nás elektřinu vykupovat, a musíme ale počítat s tím, že vlastně ten souboj o to, jak jádro je jakoby i politicky ekologické, teď posluchače poprosím, aby odmysleli tu fakticitu, ale teď se bavíme o té politické symbolice, jestli tedy je to zelené, zelený typ energie, o to se povede velký souboj, a myslím si, že to bude jeden z velkých light motivů české vlády, jak na půdě Evropské unie, tak právě v té komunikaci česko-rakouské.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Slováci k volebním urnám teprve půjdou, nový parlament zvolí 29. února, nakolik se podle Vás promítne druhé výročí vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Připomínám, že přesně za týden, v pondělí 13. ledna, začne u Speciálního soudu v Pezinku, hlavní líčení s obviněnými v případu. Je mezi nimi i slovenský podnikatel Marián Kočner, který si prý měl vraždu objednat.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Myslím si, že celá ta kauza, a hlavně to soudní projednávání, samozřejmě přitáhne pozornost a povede k mobilizaci. Ale kuriózně, jak to bývá tyto události, tak povede to k mobilizaci obou světů. Neboli očekávám poměrně, na slovenské poměry vyšší volební účast, velmi by měl překvapilo, pokud by nevyhrál Smer-SD, ale bude se hrát o to, kdo bude druhý, třetí, čtvrtý, kolik politických stran se dostane na tu pětiprocentní hranici, a začne se licitovat vznikající vládní koalice. A to si myslím, že bude největší politikum, protože to bude nejen o Robertu Ficovi, jestli začíná jeho opravdu faktické odcházení, ale bude to i o tom, jak moc to bude koaliční vláda, jestli bude středově uvažovat, a jestli vlastně Smer-SD půjde cestou konzervativní, až trochu nacionální, a nebo vlastně přibere kuriózně aktuální své kritiky, a začne vlastně hledat recepty pro Slovensko, a aktuálního dění, a pro jakoby modernizaci toho Slovenska, určité zliberálnění. S tím, že ale jsem přesvědčen, že se Smerem-SD se bude muset počítat a jeho témata budou určitě velkým předmětem nejen volební kampaně, ale licitování poté.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Říká politolog Jan Kubáček. Napětí na Blízkém východě opět eskaluje, zabití vlivného íránského generála Kásima Sulejmáního, velitele elitních jednotek Quds, vyvolalo obavy z eskalace konfliktu mezi Spojenými státy a Íránem. Nakolik je, podle Vás, pravděpodobný přímý konflikt? Dcera Sulejmáního slíbila černé dny pro Ameriku a zároveň irácký parlament odsouhlasil stažení všech amerických vojsk ze země, na což americký prezident Donald Trump pohrozil Bagdádu sankcemi.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Mě to připomíná první fázi studené války, upřímně řečeno, neboli že nás čekají takové ty zástupné konflikty, že se bude bojovat ne přímo na poli řekněme íránsko americkém, ale že ty konflikty uvidíme právě v sousedních státech, skrz různé bojůvky. A jejich podporu, skrze Islámský stát, který bohužel zase začíná zdvíhat hlavu, jak se ukazuje. Skrze různá obchodní embarga, skrze útoky na obchodní spojence, na jedné straně Američanů, na druhé straně Íránu, a bohužel, obávám se, že z toho také plyne jedno, že jak ta politika často reaguje se zpožděním, tak vlastně teď kuriózně Írán prožíval do tohoto ataku, prožíval vnitřní otřesy. Vyplývalo to, že dochází k velké nevoli místního občanstva, místních voličů, a že na to vlastně ta konzervativní klika bude muset reagovat. Že možná dojde k postupné liberalizaci, postupné, velmi postupné a křehké, ale možná určitým reformám. Teď po tomto ataku, víme jedno. Írán se v podstatě spojí, ta společnost, na vnitřní problémy se zapomene, posílí to konzervativní kliky, bohužel, zároveň si myslím, že Írán si z toho odnese, že musí dotáhnout stůj co stůj svůj jaderný program, protože vlastně poučení Severní Koreou se jmenuje kdo má jaderný kufřík, kdo má jadernou zbraň, je téměř nedotknutelný, a prostě veškerá jednání se vedou opravdu za stolem. A jenom připomenu, Írán je dědicem Perské říše, a kdo má rád historii, tak ví, že Perská říše, jestli pro ni bylo vždy něco charakteristické, tak že byla velmi sebevědomá, emancipovaná, velmi houževnatá, neboli i to vyhrožování, ta vzájemná přetlačovaná, nebude v horizontu pár měsíců vyřešená, ale tady mluvíme o pěti, deseti, patnácti letech vzájemného popichování, vzájemných půtek, vzájemného ochlazení vztahů v tom regionu, neboli i samozřejmě pro země typu stát Izrael, pro země typu Saúdská Arábie, Arabský poloostrov, to není dobrá zpráva, protože právě to budou, bohužel, asi ta sekundární bojiště.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jaká je to zpráva pro Evropu? Mimochodem, experti hodnotí zabití tohoto generála jako jednu z nejdůležitějších událostí regionu za posledních deset let, a v podstatě z pohledu nějakého strategického významu je to významnější zpráva než třeba zabití Usámy bin Ládina, nebo vůdce samozvaného Islámského státu, Abu Bakra Bagdádího.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Tak bezesporu pro Evropu to není dobrá zpráva. V momentě, když se řinčí zbraněmi, je tam vůle si ty účty řešit právě v rámci různých bojišť tohoto regionu, Blízkého a Středního východu, tak pro Evropu to je zpráva, že to bude oslabovat ekonomiku, že to povede k ochlazení vzájemných vztahů, a k vysoké nedůvěře arabského světa, mezi sebou, že to, ostatně, to už jsme prožili, a ropná krize a podobné, a vede to hlavně k tomu, že Evropa bude muset konečně najít opravdu nějaká svá společná témata, protože už je to opravdu jednání síly se sílou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Konstatuje politolog Jan Kubáček. Já Vám za to děkuji a přeji hezký den. Na slyšenou.

Jan KUBÁČEK, politolog:
Díky všem.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Zita Senková přeje příjemný poslech Dvojky.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.