Jan Kanyza: Jsem konzervativní staromilec alergický na alternativní umění

12. prosinec 2019

„Jsem trochu alergický na alternativu a hlavně na alternativní umění, ať už je to divadlo nebo film," prohlásil Jan Kanyza, nepřehlédnutelná osobnost s neotřelými názory.

„Jsem zaostalý, zkostnatělý a konzervativní staromilec, tak mě to nebere," prohlásil sebeironicky a dodal: "Za války se taky pilo alternativní kafe. Bylo z bukvic, ale říkali tomu kafe.“

Co říkal Nárožný s Munzarem 

„Vždycky si vzpomenu na Petra Nárožného, který to okomentoval: Já bych těm alternativním tvůrcům přál, aby jim žlučník operoval alternativní chirurg a barák postavil alternativní zedník. A Luděk Munzar dodával: A já bych se bál sednout do letadla, které řídí alternativní pilot,“ vzpomínal v Blízkých setkáních Jan Kanyza na názory svých hereckých kolegů.

Jan Kanyza

Žil jsem v omylu

„Zlobí mě a jsem rozpačitý z toho, že dnes nejsou malíři, ale vizuální umělci. A já koukám jako blázen. Filmaři nefilmují, divadelnící nehrají, spisovatelé nepíší. Oni všichni dělají projekty! A já blb myslel, že to dělají inženýři nebo architekti. Žil jsem do dnešních dnů v omylu, ale rád v něm setrvávám,“ uzavřel debatu.

Jaké teď chystá malířské projekty? Překvapí ho někdy výsledek jeho práce? Vadí mu, že se v kavárnách už nekouří? Čí fotografie se mu líbí? Proč nemá internet?

autoři: Tereza Kostková , eh

Související