Jan Kanyza u Haliny Pawlowské: K pohodě potřebuju knihu a popelník

Herec a malíř Jan Kanyza se narodil do profesorské rodiny, a tak jej knihy provázely životem od dětství. Číst se naučil dokonce už ve třech letech.

Při čtení v posteli volím máchovské ‚polou sedě-leže‘, a v dosahu je popelník. Tím si navozuji ještě větší pohodu,“ svěřuje se Jan Kanyza, na jehož nočním stolku vždy leží hned několik knih. „Mám své oblíbené, které už jsou silně ohmatané, jako by byly původem z antikvariátu. Třeba Váchalovy paměti. Mám hodně rád autobiografie, životopisy a speciálně výtvarné nebo literární.“

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.