Jan Jirák: Protesty jsou výrazem frustrace z celkového politického klimatu. Jedna ministryně nezávislost justice neohrozí

30. duben 2019

Proti jmenování nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové včera protestovaly ve městech po celém Česku tisíce lidí. Ohrožuje její jmenování nezávislost české justice, jak se protestující obávají?

Trochu mi to připomíná dnes už legendární vánoční krizi kolem České televize, která najednou pod hlavičkou boje za nezávislost médií veřejné služby přivedla do ulic desetitisíce lidí,“ říká v pořadu Jak to vidí mediální teoretik Jan Jirák.

Poslední kapka

Premiér Andrej Babiš, Marie Benešová, Vladimír Kremlík, Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová

Není to jenom nechuť k nominaci jedné konkrétní ministryně, ale výraz celkové nespokojenosti a frustrace z politickému klimatu, ve kterém žijeme. Přichází chvíle, kdy se i věc, která by za jiných okolností k takovému vzepjetí veřejné aktivity nevedla, stane tím hybatelem, protože určitá hladina nespokojenosti v lidech přeroste. A pak je to už jen ta pověstná poslední kapka, která je dostane do ulic,“ vysvětluje.

Pojistky v justici jsou dostatečné

Osobně ale Jan Jirák nemá pocit, že by v současné situaci mohlo mít jmenování jedné ministryně tak neblahý vliv na celkovou nezávislost soudů: „Přes všechny kritické výhrady k chodu české justice, jí nechybí vysoká míra nezávislosti. Jsem ochoten věřit řadě nešťastných praktik, o kterých člověk čte a slýchává, ale rozhodně nemám pocit, že by hrozila nějaká závislost systému, kterou by mohl způsobit jeden konkrétní člověk, nota bene ještě v roli ministra, byť spravedlnosti.“

Další témata rozhovoru: Co brexit naučil Čechy o členství v Evropské unii? Jak pokročila digitální manipulace na sociálních sítích a lze se proti ní bránit? A jaký je smysl soutěží typu World Press Photo?

autoři: Zita Senková , Jan Jirák , and
Spustit audio

Související