Jan Jirák: Média se během pohřbu Karla Gotta stala trochu spoluorganizátorem kolektivní tryzny

16. říjen 2019

O smrti informovala média nejen u nás, ale i v řadě dalších zemí, kde měl zpěvák své posluchače. Jak se s jeho odchodem vyrovnala česká média?

 

Média prezentovala odchod Karla Gotta jako významnou kulturní, lidskou a společenskou ztrátu. A zdůrazňovala hlavně pozitivní stránky jeho působení, hodnotí v pořadu Jak to vidí mediální teoretik Jan Jirák.

Na fenoménu Gott je podle něj specifická vícegeneračnost. Většina lidí s ním taky prožila život od dětství do pokročilého věku. „V tomto smyslu je součástí naší kolektivní paměti. A to média zvládla: nesnažila se ho hodnotit tak, aby z ní byl vyčleněn. Naopak.“

Čtěte také

Mediální tryzna

Na druhou stranu ale podle Jiráka nepřiměřeně vsadila na emocionální způsob referování o posledním rozloučení se zpěvákem. „Myslím tím akcent na masovost prožívání toho zármutku. Až do úrovně přímého přenosu z Žofína,“ vysvětluje.

„Nešlo o to o něm nemluvit. Ale o to, jak se zdůrazňovala sounáležitost prožitku a jeho masovost – spousty svíček, dlouhá fronta… Tam už média přestávala být referujícími a byla trochu spoluorganizátory té tryzny. A to bylo místy přehnané.“

Média spoluurčují kolektivní vědomí

Příznivci Karla Gotta v žofínském paláci.

„Mediální obsah je nějak vytvářen tím, co diváci/posluchači/čtenáři chtějí. Ale na druhou stranu tyhle pocity, touhy a potřeby mohou média určitým způsobem moderovat. Například je zesílit.“ Jak se to podle Jiráka stalo právě v případě úmrtí Gotta.

„Je otázka, jestli by bez tak masivního důrazu na kolektivitu prožitku tolik lidí skutečně považovalo za nutné jít si stoupnout do té fronty. Tím neříkám, že tam neměli chodit,“ dodává profesor Univerzity Karlovy.

Další témata rozhovoru: oslava gólu jako projev politických postojů; sport a politika; žurnalistická zodpovědnost; nový klip skupiny Elán o útoku na bulvární novináře; obří plyšáci zmizí z centra Prahy; partnerská smlouva Prahy s Čínou.

autoři: Zita Senková , Jan Jirák , and
Spustit audio

Související