Jan Daňhelka: Poslední ladovská zima byla v roce 2006. Dílčí tání je dnes opravdu častější

14. leden 2022

„Střídání teplot v průběhu zimy se u nás vyskytovalo vždy. Problémem ale je, jak často se to teď stává,“ upozorňuje ředitel pro hydrologii  Českého hydrometeorologického ústavu.

Na tuzemských horách zatím chybí sníh. Příští týden by se ale podle meteorologů mohlo ochladit a pak začít i více sněžit. Je střídání teplot v průběhu zimy opravdu jasným projevem klimatické změny, nebo jde o přirozený jev?

Častěji je kolem nuly

„Nevím o tom, že by se podařilo prokázat, že to střídání je projevem klimatické změny,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí… hydrolog Jan Daňhelka. „Takové změny se v minulosti vždy vyskytovaly. Nemůžeme tedy říct, že to je něco, co tady nikdy nebylo.“

„Na druhou stranu problémem je právě to, jak často se to stává,“ uvažuje host Zity Senkové na Dvojce. „Teploty se celkově zvedly v průměru zhruba o jeden stupeň. Takže se dnes v zimě spíš daleko častěji dostáváme k teplotám kolem nuly nebo nad ni.“

„To dílčí tání je tedy častější. Ale například loňská zima nebyla zase až tak špatná, co se množství sněhu týče. Nakonec ale pro takovou zimu, která trvala dlouho a sníh ležel delší dobu i třeba v nižších a středních polohách, bychom opravdu museli jít minimálně 10 až 15 let zpátky.

Poslední ladovská zima?

Josef Lada, vnuk slavného malíře před obrazy svého děda

„V roce 2006 byla naposledy ta opravdu hezká Ladovská zima. Ale i třeba rok 2011, pokud se dobře pamatuju, na tom se sněhem nebyl vůbec špatně.“ To, jestli jde o přirozený jev, budeme podle Daňhely vědět až s dlouhým časovým zpožděním.

„Až budeme schopni vyhodnotit, jestli jsou to dlouhodobé projevy nějakého režimu nebo jestli to byla nějaká náhodná odchylka v rámci konkrétního roku,“ popisuje ředitel pro hydrologii Českého hydrologického ústavu Jan Daňhelka.

Další témata rozhovoru:  počasí v roce 2021; růst teplot oceánů a jejich dopady; úprava řeky Odry v Německu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.