Jak to vidí (CESTOVATELSKÉ) ... ŘECKO - 6.8.

6. srpen 2010

Páteční cestovatelské Jak to vidí nás zavedlo do Řecka, a to s kolegou Jiřím Kokmotosem. Po 24 hodinách, u pátečního pořadu až v pondělí, zde najdete needitované a neautorizované přepisy půlhodinových talkshow našich hostů. Tento pořad ZDE na také najdete ve zvukové podobě.(Pozn. Po dobu letních měsíců, tedy od července do srpna 2010, s pořadem cestujeme, a to do všech koutů naší Země. Pořady najdete s titulkem Jak to vidí ... (CESTOVATELSKÉ).)


Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Příjemný poslech vám všem přeje. Dnes vás v naší cestovatelské půlhodince vezmeme na jih Evropy, konkrétně do Řecka, kde to dobře zná můj redakční kolega Jiří Kokmotos, jehož jméno dává tušit, že není ryze české. Jirko, vítej.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Dobré dopoledne.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty jsi přišel stylově do studia Českého rozhlasu 2 Praha, pokud někdo sleduje naše vysílání přes web kamery, tak vidí, že před tebou je typická řecká snídaně. Co sis dal?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Ano, web kamera číslo dvě. Tak jsem chtěl být stylový, když už jsem byl pozvaný a děkuji za pozvání a že můžu povídat o mé druhé domovině. A když stylový, tak samozřejmě i s hudebním doprovodem. Dokonce jsem si připravil klasický podkres, prosím Béďu Budila, našeho technika. Ano, tady ho máme. Slyšíme, tak Řek Zorba. Může to plynout pod náma. No, já jsem si přinesl pro tebe, můžeš ochutnat domácí řecké olivy, které tady jsou. A pak jsem přinesl tzaziky, což je takový vlastně klasický řecký pokrm, taková pomazánka, dalo by se říct, která se dělá z jogurtu, česneku, olivového oleje, soli a tak dále. Tak my si tady potom během písniček, abychom neobtěžovali posluchače mlaskáním, tak si tady nakrájíme, dáme si nějakou dobrotu. A web kamera číslo dvě můžete si na nás podívat, jak debužírujeme a můžete u toho, no, trochu slintat.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
No, v každém případě bychom si nejdřív měli vysvětlit, jak si se vlastně ty poloviční Řek ocitl v Praze?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Já jsem se tady narodil. Bylo to vlastně tak, že můj táta pochází z Řecka on měl studovat v západním Německu. Nicméně chybou řeckých úřadů přistál v Československu, což je taková zajímá chyba, v té době, vlastně mluvíme o začátku 80. let, mluvíme o době, kdy se vlastně v Řecku začaly trochu po diktatuře uvolňovat poměry, kdy Řecko vstoupilo do Evropské unie a kdy už vlastně mohli ti lidé, řekněme, volně cestovat i do různých zemí, ať už to byl socialistický blok anebo západní blok. A tak můj otec se ocitl tady v Československu, nicméně se západoněmeckým stipendiem, a tak tady mohl balit holky, třeba mojí maminku vysokou blondýnu krásnou.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A pak se stalo, že si se narodil. Část, část...
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Ano, já jsem vlastně takový následek chyby řeckých úřadů.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Řeckých úřadů a možná chyby i pilota. V každém případě mi ještě řekni, tak v češtině to tvoje jméno Jiří Kokmotos, a to v jméno v řečtině je Jorgos?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Jorgos, Jorgos, Kokmotos, no, je to tak.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A není tam ještě nějaké jméno mezitím?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
No, mám mezitím ještě jakoby Jorgos Konstantinos Kokmotos. Ale já to druhý nepoužívám.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ve vysílání by to bylo docela zajímavé říct...
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Já musím říct, a teď teda posluchači prominout, ale ono to nejde říct jinak. Samozřejmě to moje jméno dělá mým kolegům dlouhou dobu, celou dobu co jsem v rádiu, v podstatě problémy. A vrcholem všeho bylo, když kolega na Radiožurnálu Jiří Chum mě uvítal ve studiu, do studia přišel Jiří Kokot, Kokmotos. Takže hold to problémy prostě dělá.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A je to běžné jméno v Řecku?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Není, není. Ono totiž snad prapůvodně pochází z Maďarska a naši předci tedy, že pochází z Maďarska, takže zase těch Kokmotosů tam tolik není. To spíš Panagpulos, Panajotis a takovýhle jména, tak to jsou typická řecká jména.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč se vlastně tvoji rodiče rozhodli žít nebo zůstat tady v Praze a potom vlastně tatínek zase odešel na chvíli do Řecka?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Tak jak to říct, abych propagoval Řecko a zároveň neurazil. Žije se tu líp. Žije se tu celkově líp. Řecko je ideální zemí na dovolenou, což můžu doporučit, je tam prostě krásně, je tam všechno, úžasná atmosféra, krásné moře a tak dále, ale žití po celý rok to není, alespoň z tohoto úhlu, který já tady vidím.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
O životě v Řecku si budeme povídat i nadále. A teď, jestli posluchači dovolí, tak bychom přece jenom ochutnali ty vynikající olivy.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Tak dobrou chuť.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Přiznám se, že ještě nikdy ve vysílání Českého rozhlasu 2 Praha jsem během písničky nejedla tak rychle, protože ta písnička byla dlouhá 2 minuty a musela jsem ochutnat typickou řeckou snídani s Jirkou Kokmotosem...
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
My teď máme jedinou výhodu, protože tu není pan šéfredaktor a nemůže nás nikdo zpucovat za to, že jíme ve studiu, což bychom normálně neměli. Tak jste vlastně, milí posluchači, svědky hříchu. Já tady ještě ukrojím kus rohlíku.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, tys mě namazal rohlík, mám na něm tedy tzaziky, typický řecký salát, je to výborné. Olivy, ty si dám při následující písničce, také bude dvouminutová, tak dvě olivky stihnu. To, co jíme, je to typická řecká snídaně?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Dalo by se říct, že jo, protože Řekové moc nesnídají, tam je naopak. Vlastně u nás, že jo, se hodně snídá, relativně hodně obědvá a míň večeří. Tam je to všechno obráceně. V podstatě snídaně je vždycky taková jakoby velmi lehká dalo by se říct, jenom tak, aby člověk prostě nešel do práce jaksi s prázdným žaludkem, čili jsou to třeba i nějaké suchary, suché keksy nebo třeba sýr feta s nějakým pečivem. Většinou se jí vlastně bílé pečivo, řecký chleba je bílý, hodně připomíná, no, nechci říct naší veku, ale třeba, kdo zná čabatu, takové ty, co se prodávají už dneska relativně běžně v supermarketu, tak je to podobné pečivo, podobné těsto. Takže vlastně to se jí ráno a v poledne, řekněme, protože je vedro, tak většinou jsou to nějaké saláty a takovéhle drobné věci, protože vlastně člověk ani v tom vedru nemá moc chuť jíst popravdě řečeno. A platí to i o mně, což je co říct. A potom samozřejmě večer tam začnou opravdu jídelní orgie, když to tak řeknu, protože to jsou masa, to jsou ryby, to jsou všechny možné ty mořské potvory, ať už jsou to chobotnice naložené v olivovém oleji a zakapané citronem, nebo se samozřejmě jehně se peče nebo vysloveně oni hodně rádi jedí pečené maso grilované, takže třeba grilované prase a tak dále, to je úplně tam nejlepší jídlo, které člověk může mít. A všechno se zakapává citronem, aby to bylo aspoň trochu zdravé.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když ten citron tomu asi moc nepomůže, ale...
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Pozor, na karcinogenní látky je prý dobrý.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
A jenom mi řekni, kdyby ty jsi měl pohostit své přátele tady u nás v Česku nějakým typickým řeckým jídlem, co bys jim uvařil?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
No, to je těžká otázka. Moje nejoblíbenější řecké jídlo je jemista se to jmenuje, což znamená v překladu vlastně jakoby plněné a dá se plnit ledasco, ale my doma plníme rajčata a papriky. Je to jídlo, které je tady docela dost složité na přípravu, nebo trvá to dlouho. Jsou to rajčata plněná rýží, která je ještě dochucená třeba koprem, oreganem a tak dál, takže to je takový můj nejoblíbenější.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty dobře víš, že jsem na sladké, sladkosti to je pro mě jídlo číslo jedna. A ty umíš péct, je to tak? Já vím, že jednou jsi mi vyprávěl, že na Vánoce prostě umíš připravit těsto na vánoční cukroví.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Jo, jo. Tak je pravda, že my to doma máme rozdělené tak, protože cukroví je dominantou mojí a maminky hlavně, tak vlastně já těsto zadělávám a dávám ho dohromady, jakožto správný chlap, tak musím hold přiložit ruku k dílu. A já to dělám ale strašně rád třeba zase vánoční cukroví miluju péct. A takže zadělávám těsto. No a pak ho vlastně nějak společnými silami pečeme a máma je zase odbornicí na zdobení. Tato to umí, protože já kdybych měl něco ozdobit, tak to bychom měli pěkně zkažené Vánoce.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Právě na to se ptám v souvislosti, jestli umíš nějaké dobré sladké řecké jídlo?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
A víš, že, abych ti pravdu řekl, tak vlastně v Řecku se vysloveně jakoby sladká jídla nedělají, že by se dělalo něco jako u nás třeba, jak známe takové ty zemlbáby a já nevím, co všechno, tak to se tam nedělá, ale oni mají rádi...
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vdolky, lívance, vůbec něco takového?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Ne, ne, ne. Takovéhle věci vůbec se v Řecku nedělají. Oni mají sladké strašně rádi v Řecku, tam jsou cukrárny snad na každém rohu, ale jsou to vlastně taková jakoby, no, zákusky jsou to, ale většinou teda, no, nevím, jestli by ti to chutnalo, protože to je teda tak sladké, že bys... myslím, že by ti to nechutnalo, jo. Já s tím taky mám kolikrát problém a já si většinou dávám ty nejmíň sladké věci, které tam jsou, a to člověk má normálně dojem, že prostě snědl homoli cukru, když to tak řeknu. A to se vysloveně třeba se to úplně táhne, jo, jak ten cukr prostě ještě je takový jakoby rozlitý, tak se to vysloveně, když vám to berou ten zákusek, tak se prostě to táhne a vidíte, jak se to všude lepí, všechno je to obalený v tuně cukru. Je to, prostě, když sladkost, tak teda opravdu sladkost, no. Chuť je to výrazná.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Co bychom si dali v Řecku dobrého k pití, co bys nám nalil?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Tak můj děda ten vždycky říkával, že je vidět, že jsem poloviční Řek, protože nepiju ouzo. Ouzo, nebo rakie, ono to je jedno a to samé, ale to nemůžete říct v Řecku, to by vás, to je na Balkáně svatokrádež. Takže vlastně typický řecký nápoj je ouzo, což se pije tak, že buďto, protože je to takový vlastně mentolový nápoj, tak se trochu ředí vodou, nebo trochu, vlastně dá se pod nej do skleničky ouza a vlastně zbytek tý skleničky se doředí vodou. Ono to má takovou chemickou reakci, kterou milují hlavně řecké děti, proto neustále tlačí dospělé, aby to ouzo pili, protože vlastně, když se to smíchá, tak ono tak vlastně jakoby zbělá. No, je to mentolový nápoj. No, nechutná mi to, abych pravdu řekl. Ale co se pije, tak klasické řecké víno je třeba recina, takže hodně se tam pije víno. Řekové mají taky rádi pivo, takže já vždycky s sebou, když jedu odsud, tak vezmu hromadu plzeňského, což vždycky tam upoutá velkou pozornost a za to mě mají velmi rádi, protože řecké pivo není nic moc, protože většinou vlastně se tam dováží pivo z různých těch belgických pivovarů těch velkých světových značek, ale vlastně vlastní pivo tam vzniká jenom jedno a ještě takové prapodivné chuti, čili takové to pivo, pivo oni mají třeba opravdu vysloveně rádi české pivo. A jinak, no v tom vedru se tam nejčastěji pije voda. Vodu bych nabízel.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Což se doporučuje i u nás. Ostatně o tom dnes budeme mluvit v našem pravidelném rodinném lékaři. Když ale už jsme teď tedy posnídali, naobědvali se, navečeřeli.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
To je hrozný, se mnou to vždycky skončí u jídla, viď?
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Všechno končí a začíná jídlem. To znamená, že v Řecku to je tak, že se všechno zabalí do toho ubrusu a kam to potom putuje?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Myslíš zbytky?
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
No, to se vyhodí, no.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Protože Pavel Kudrna říkal, že tam nemají žádné problémy s úklidem, že jsi mu prý vyprávěl, že prostě ten ubrus se tak zabalí a šup, uklizeno.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Dokonce ubrusy v restauracích a dokonce v těch lepších restauracích, kde byste čekali ty hadrové ubrusy, tak to tak rozhodně není. Jsou vlastně papírové a zespodu mají takový igelit, no, prostě normálně potištěný. Protože v Řecku to je takový vlastně ten, řekněme, jižanský způsob stolování. My to hodně známe třeba z Francie, kde vysloveně se v podstatě jí na malých talířcích, takže všude kolem je nepořádek. Takže ono v podstatě nic jiného nezbyde, než že prostě seberou ty talíře a takové ty věci, které se dají znovu použít a zbytek se vysloveně zabalí do toho ubrusu a vyhodí se to tak, jak to je.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
U řeckého stolu sedíme s mým redakčním kolegou Jiřím Kokmotosem. Už naši posluchači, kteří nás poslouchají od půl deváté, dobře vědí, že tady konzumujeme tzaziky s rohlíkem a máme tady olivy, tak teď si dáme písničku a můžeme se do těch oliv opět pustit a myslím, že nám to posluchači prominou.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Posloucháte dopolední vysílání Českého rozhlasu 2 Praha. Dnes si povídáme s mým redakčním kolegou Jiřím Kokmotesem. Nejenom povídáme, ale i konzumujeme výborné olivy, tzaziky. Věřím, že vás trošku inspirujeme, abyste, dejme tomu, opravdu tak trošku přičichli k té řecké kuchyni. Jirko, my jsme vlastně vůbec neřekli, kde žije tvoje rodina v Řecku, kterou tu oblast nejvíc znáš?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Tak ta oblast se jmenuje Fókida a je to asi zhruba 220 kilometrů od Atén. Je to nedaleko Delf, známé věštírny a je to vlastně na severu Korintského průlivu. Takže v této oblasti žijeme, máme to blízko k moři, což je strašně fajn, asi 15 kilometrů, čili autem jsme tam za 10 minut.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jak často se do Řecka dostaneš, kdy jsi tam byl naposledy?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
No, to už je taková horší kapitola, kterou bych nerad rozmazával, protože tam mám samozřejmě trochu nečisté svědomí. No, hlavně díky cenové politice našich aerolinií to bohužel nejde moc často, to si teda musím postesknout, protože všude jinde a odevšud se lítá levněji a od nás z Prahy je to teda pěkně drahé. Takže, pánové, z našich státních aeroliniích nejmenovaných, nebudu jmenovat samozřejmě, tak nějak to napravte, ať můžeme jezdit do Řecka častěji. No a když to tak vyjde, jednou za rok, no.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To je docela málo. To jsem měla pocit...
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Byl jsem poslušnější, protože svého času, když samozřejmě jsem chodil do školy, tak jsem tam jezdil na prázdniny, a to vždycky byla paráda, třeba měsíc nebo měsíc a půl, a to jsem si to užíval daleko víc než teď, když se mi to podaří jednou za čas na týden, na 14 dní, tak to není ono.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když se tam přece jenom dostaneš, jak žijí tví příbuzní, jak třeba mluví o současné ekonomické krizi, která naprosto drží Řecko a vlastně i turistiku?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
No, jsou z toho zdrcení, když to tak řeknu, protože samozřejmě se tam teď začíná sahat na platy, na důchody a na podobné věci. A já se tomu vždycky musím trochu smát. Ono to totiž zní hrozně, když vám třeba seberou, že jo, deset, dvacet, pětadvacet procent, dokonce některým. Ale my si taky musíme uvědomit, že náklady na život v Řecku jsou zhruba stejné jako u nás. Je to obdobná země, alespoň co se týče té vyspělosti ekonomické, protože je tam zhruba 10 milionů obyvatel, stejně jako u nás. Ta země je teda ale velká jako Německo svojí rozlohou. Takže tam je v tomhle tom trochu poměr, takže oni samozřejmě musí toho živit trochu víc. Ale zase na druhou stranu je fakt, že třeba běžný plat se tam ve státní sféře pohybuje kolem 2,5 tisíc, 3 tisíc euro klidně. Máme známé, kteří dělají ve státní sféře, ono se daleko víc uplatní totiž v Řecku dělat pro stát než dělat v nějaké soukromé firmě, a když si vezmete 3 tisíce euro, to je ohromný plat. A teď samozřejmě všichni remcají, že prostě se jim sahá na platy, ale v podstatě jsou ještě co se týče platů daleko, daleko před námi a v tomto ohledu se mají daleko, daleko líp, takže samozřejmě nevnímají to moc dobře to, co se teď děje, ale myslím, že kdyby se tam nic podobného nestalo, kdyby opravdu vláda žádné škrty nedělala, takže by to opravdu dopadlo nějakým státním bankrotem, a to si ani já nedokážu představit, co se vlastně děje, když zbankrotuje stát.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Umíš si představit, že by třeba Řecko prodávalo své ostrovy?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Za 20 euro bych jeden nějaký koupil. Nevím, tak mně to přijde divné už jenom vlastně z toho pohledu, že si vlastně někdo může koupit... Tak je to kus země jako kus země, je to pravda, ale zas na druhou stranu, že by to někomu patřilo, tak to už zavání něčím, kam by to asi vlastně dojít podle mě nikdy nemělo, protože to už by to mohlo potom dojít tak, že si někdo koupí celý ten stát, že jo. A to si myslím, že asi by se nemělo dopustit. Čili myslím si, že řecké ostrovy by měly zůstat v Řecku, tak.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ty máš veškeré informace opravdu z pravé ruky, protože si stále v kontaktu se svými příbuznými. Musím říct posluchačům, že opravdu neuvěřitelně dobře ovládáš řečtinu, slyšeli jsme tě jednou mluvit s pracovnicí aerolinek, řeckých aerolinek a nevěřili jsme, opravdu, mluvil si tak rychle, že jsme měli pocit, že to snad jenom hraješ.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
A kolegové naši dokonce říkají, že mám úplně jiný hlas, což je pravda.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Vyšší máš hlas.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Vyšší? Vlastně, že mě dokážou víc vytočit.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Řekni něco.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
/Řecká věta/, teď jsem řekl jako co ti mám říct řecky, nevím, co ti mám říct.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě jednu větu. Zkus mi třeba říct, víš co, začněme mluvit třeba o tom benzinu. Ono se mluví o tom, že ten, kdo jede do Řecka, bude mít problém, když si pronajme auto, že prostě nebude benzin, že tam stávkovali samozřejmě stávkovali ti zaměstnanci. Tak řekni alespoň tři věty, k té situaci něco.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
/Řecké věty/. Chtěl jsem říct jinými slovy, že samozřejmě se dneska říká o tom, že prostě v Řecku není benzin a není zásobování v pořádku. Je to pravda jenom zčásti. To z toho důvodu, že ta krize je zejména v Aténách, protože přeci jenom je to město, a to je daleko víc závislé na všech těchto dodávkách, takže tam se opravdu ještě tu a tam stane, že prostě narazíte na auto zaparkované uprostřed dálnice, protože prostě došel benzin, tak to ani nikdo neodtlačil ze vzteku ke straně, ale třeba na ostrovech a tam, kde je turistický ruch, protože Atény rozhodně nejsou žádné turistické centrum, to bych taky chtěl říct, že kdo si představuje Atény jako nějaké historické město, tak tam je akorát Akropole, starý olympijský stadion, kde se odehrávaly vlastně první novodobé olympijské hry v roce 1896, a to je vlastně všechno. Takže turistický ruch je hlavně na ostrovech a v těch turistických letoviscích, která myslím si, že řada z nás, nebo řada z posluchačů dobře zná třeba z dovolených a tam samozřejmě benzin a všechna obslužnost je, čili žádné dovolené nejsou ohrožené. Já mám občas dojem, že když tady slyším zprávy, že v Řecku vypukla občanská válka, ale rozhodně to tak není, je tam pohoda, čili myslím si, že se člověk nemusí vůbec bát o dovolenou.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jedeš do Řecka, je to tak, že si prostě pronajmeš auto nebo půjčíš od svých příbuzných a cestuješ po Řecku?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Tak, když tam člověk přijede, člověk jako já, tak samozřejmě je to o tom, že se člověk nejdřív musí setkat s těmi příbuznými a jelikož tam je příbuzenstvo brané do šestého kolene jako nejbližší příbuzenstvo, takže v podstatě já než obejdu celou vesnici a všechny příbuzné, tak už zase, abych jel zpátky. Čili popravdě řečeno, chybí mi trošku ta možnost, co mají vlastně naši turisté, se po tom Řecku pořádně podívat. Tak samozřejmě, že na řadě těch míst jsem byl, to bych zase kecal, kdybych řekl, že ne. Ale samozřejmě mohlo by to být lepší než to je. Teď to mám takové spíš tour de příbuzní, když to řeknu, než tour de památky. Takže takhle to je u mě, no.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Pro ně to musí být ale velice atraktivní, když řekneš pracuji v Českém rozhlase, pro ně to musí být asi zajímavé nebo ptají se na to, prostě jsi hvězda rodiny?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Tak to nevím, jestli jsem hvězda rodiny, protože v rodině máme daleko úspěšnější a tam se třeba počítá hodně za úspěch, když to třeba někdo dotáhne daleko ve vojenském námořnictvu, což v rodině máme takové. Ale tak samozřejmě to zavání exotikou. A jako se mě tady lidi ptají, řekni nám něco o Řecku, a řekni nám něco řecky, tak tam třeba zase řekni nám něco česky a co tam v těch Čechách děláte, jak to tam vypadá a tak dál, tak samozřejmě se ptají a ptají se na politiku, ptají se kolikrát na pana prezidenta Havla, protože ten je tam hodně známý třeba, a tak dále, takže jo jsem za exota i tam.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Jirko, ale už jsi řekl, že Atény nejsou tím pravým turistickým centrem. Kam ty se rád vždycky podíváš, na jaká místa, kam by si třeba doporučil turistům, aby se vypravili?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Určitě bych doporučil Olympskou riviéru, tam jsou potom i ty známé kláštery Meteora a podobně. No anebo potom kterýkoliv ostrov. Ale pozor, třeba když pojedete a Rhodos, tak si vybírat spíš nějaká méně známá místa, rozhodně neprohloupíte. Tam jsou třeba všechny pláže nádherné, ale nejezdit třeba do těch vysloveně známých turistických letovisek, protože to vás spíš zklame. Tam je hodně lidí, a to podnebí tam není úplně příjemné, protože prostě je to udělaná, je to továrna na turistický ruch, a to není úplně ideální místo na dovolenou. Čili vybírat si spíš méně známá místa, rozhodně neprohloupíte.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Když už jedeš do Řecka jednou tedy do roka, řekni mi, jaké zvyky, tradice v té rodině udržujete, co jsi si třeba z toho Řecka přenesl sem?
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
To je těžká otázka. No, asi to jídlo, no. Zdravé jídlo, olivy, tzaziky, prostě řecká jídla, no. To je asi můj nejoblíbenější zvyk a tradice, kterou jsem si odtamtaď přivezl.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak už se dívám do režie, naše povídání pomalu končí.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Letí to letí.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Ještě jsme vůbec nedojedli, máme tady pořád olivy, pořád typický řecký salát. Pustíme si písničku závěrečnou. Jirko, zkusím říct její název /nesrozumitelné/, to bude asi interpretka.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
"Agory nou", to je můj chlapečku.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Můj chlapečku a zpívá...
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
To se nám hodí docela.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
To se nám hodí. Naším hostem byl redakční kolega Jirka Kokmotos. Jsem ráda, že jsi si udělal čas a zase někdy příště třeba v Řecku se sejdou posluchači s tebou.
Jiří KOKMOTOS, redaktor Českého rozhlasu
--------------------
Děkuji mockrát za pozvání. Na slyšenou, hezký den.
Zuzana BUREŠOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezký den přeji a díky za snídani.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: zbu
Spustit audio