Jak upravit tvrdou vodu na zalévání?

12. září 2012
Rada pro tento den

Dnes máme několik praktických rad, jako jak mít vždy čerstvou kávu nebo jak upravit tvrdou vodu na zalévání.

Jak uchovat mletou kávu čerstvou,
radí Jaroslava Bulíčková z Borohrádku. Recept je jednoduchý. Sáček s mletou kávou dáme do mrazáku, a kdykoliv na ni budeme mít chuť, sáček z mrazničky vyjmeme, kávu nasypeme do hrnku a zalijeme ji horkou vodou – bude chutnat jako čerstvě umletá.

Jak odstranit mech ze střechy,
radí Josef Nečas z Letovic: Postupujeme ve dvou fázích. Nejprve tašky mechanicky zbavíme mechu špachtlí, optřebovanou rýžovou metlou a ocelovým kartáčem. Každou tašku přizvedneme a vyčistíme hlavně dvojité drážky, kde je nejvíce usazenin. Přizvedávání tašek si usnadníme jednoduchým dřevěným páčidlem. Takto mechanicky očistěnou střechu pak postříkáme Kuprikolem v půlprocentní koncentraci. Postřik provádíme ve dvoumetrových pásech. Střecha by pak měla minimálně deset let vydržet bez mechů.

Jak upravit tvrdou vodu na zalévání
radí Zdena Kocková z Horního Žďáru. Zálivkovou vodu změkčíme, když ji převaříme, rozpustíme v ní rašelinu nebo když ji necháme delší dobu v otevřené nádobě. Převařování vody nemusí být tak náročné – Do rychlovarné konvice obvykle dáváme víc vody, než spotřebujeme. Dělám to tak, že tyto přebytky nalévám do konvičky na zalévání, vodu nechám vychladnout a zalévám s ní květiny. Pokud jde o změkčování rašelinou, čas od času do nádoby s vodou na zalévání ponořím látkový sáček s rašelinou a nechám jej tam den až dva vylouhovat.

Celý text najdete v zářijovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio